fbpx

BLOG

A fogászati diagnosztika jelentősége

A fogazati betegségek többsége a kezdeti stádiumban nem okoz panaszt, egy alapos szűrővizsgálaton, a modern fogászati diagnosztika segítségével azonban gyorsan és fájdalommentesen ki lehet mutatni őket.

Kevesen tudják, hogy a fogszuvasodás és a fogágybetegségek a világ leggyakoribb népbetegségei közé sorolhatók. Döbbenetes adat, miszerint az emberiség közel 90-95 százalékának nem egészséges a fogsora. Ez azért szomorú, mert már régóta rendelkezésre állnak azok a fogászati eszközök és módszerek, amelyek segítségével időben diagnosztizálni lehet ezeket a betegségeket, ami utat nyit hatékony kezelésükhöz.

Úgyis elmúlik majd magától!

Sajnos sokszor találkozunk azzal a véleménnyel, hogy csak akkor kell felkeresni a fogorvost, amikor valamilyen fájdalmat észlelünk szájüregünkben. Ez óriási tévedés, amivel nagy veszélybe sodorjuk orális egészségünket. Az igazság ezzel ellentétben az, hogy amikor már fáj a fog és feltűnően érzékennyé válik, akkor az esetek jelentős részében összetettebb, több kezelést igénylő és jóval költségesebb beavatkozásra van szükség. Nem érdemes tehát kockáztatni, nem érdemes halogatni a fogorvosi vizsgálatot, mert az elvesztegetett időt az egészségünk mellett a pénztárcánk is megsínyli.

Mikor érdemes szakemberhez fordulni?

Félévente akkor is mindenképpen keressük fel fogorvosunkat, ha nem észlelünk semmi panaszt és problémát. Vannak olyan esetek és állapotok, amikor javasolt ennél is gyakrabban vizsgálatra jelentkezni, például terhesség idején, vagy ha hajlamosak vagyunk a fogkőképződésre. Ha érzékenyebbé válnak a fogaink, fájdalom keletkezik a szájüregben vagy fogmosáskor ínyvérzés lép fel, természetesen azonnal kérjünk időpontot.

Az ízületi betegségek, a szívproblémák, a bőrelváltozások, a nőgyógyászati problémák, a prosztata megbetegedések vagy a hajhullás kialakulásáért sokszor a szájüregben megbújó gócok (nem megfelelően gyökérkezelt fogak, íny- és fogágygyulladások, visszamaradt foggyökerek, ciszták, stb.) tehetők felelőssé. Ezek fogászati diagnosztikai módszerekkel történő feltárása, vagyis a góckutatás óriási jelentőséggel bír egészségünk megőrzése, egészségi állapotunk javítása szempontjából.

Hogyan zajlik egy alapos fogászati vizsgálat?

A fogászati diagnosztika a páciens általános egészségi állapotának felmérésével kezdődik. Ez magában foglalja a korábbi és fennálló betegségek, tünetek és panaszok feljegyzését, valamint az étkezési, életviteli és fogápolási szokások felmérését. Ezt követi a fizikai vizsgálat, amelynek során a fogorvos a fogak, az íny és a lágyrészek, vagyis a teljes szájüreg állapotáról tájékozódik megtekintés (fogászati tükörrel), tapintás vagy kopogtatás által.

A pontos és precíz fogászati diagnózis felállításához elengedhetetlen a fogakról készült röntgenfelvétel. Ennek többféle típusa létezik. A teljes fogazatról készülő ún. panoráma röntgenfelvétel, az 1-2 fogra fókuszáló és részletgazdagabb intraorális (szájon belüli) röntgen, valamint az elsősorában a fogszabályozáshoz használt teleröntgen (kefalometriás röntgen), amivel oldalnézeti koponyafelvételek készíthetők.

A hagyományos röntgenfelvételeknél jóval többet árul el a fogazat és a szájüreg állapotáról a computer tomorgráfia, vagyis a CT, ami egy háromdimenziós (3D) digitális képalkotási módszer. A CBCT (Cone Beam CT) készülékek ezért manapság a fogorvosok egyik legfontosabb diagnosztikai eszközének számítanak.

Egy komplex fogászati diagnosztika eljárás során a felvételek elkészítését követően kerül sor a szakorvosi vizsgálatokra az érintett szakterületek bevonásával. A folyamat záróaktusát a részletes kezelési terv, esetleg alternatív kezelési tervek összeállítása képezi.

Az iDentity Clinic diagnosztikai szolgáltatásairól ezen az oldalon olvashatók részletek.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!