fbpx

BLOG

A saját fognál egyszerűen nem lehet jobbat készíteni

A gyökérkezelés sokszor az utolsó lehetőség, hogy megmentsünk egy beteg fogat. Ha körültekintően, a szakmai előírásokat szigorúan betartva hajtják végre, egy életre szóló megoldást nyújt a páciens számára.

Teljesen felesleges gyökérkezelni a fogat, mert előbb-utóbb úgyis ki kell majd húzni”. Praxisunkban sokszor halljuk ezt a minden alapot nélkülöző állítást. Az igazság ezzel szemben az, hogyha a gyökérkezelés kivitelezése során szakszerűen, a szakmai protokollt követve, precízen járunk el, akkor sokkal tartósabb és masszívabb végeredményt kapunk, mint a legdrágább és a legmagasabb technológiai színvonalat képviselő implantátumok alkalmazásával.

A gyökérkezelés után is ad jeleket a fog

A gyökérkezelt fog nem él, hiszen az eljárás során minden élő szövetet (jelen esetben a fogbelet) eltávolítunk belőle. Nincs már benne vérkeringés, nincsenek benne idegek, ezért egy esetleges későbbi szuvasodás szinte biztosan nem fog panaszt okozni gazdájának. Nagy előnye viszont, hogy mivel a gyökerét megmentettük, megőrzi nyomásérzékelési tulajdonságát, aminek segítségével értékes visszajelzéseket kaphatunk az állapotával kapcsolatban. Egy másik fontos előnye a saját gyökérnek, hogy rendelkezik bizonyos regenerációs képességgel, ilyen értelemben élő szövetnek tekinthető.

Hogyan lehet megerősíteni a gyökérkezelt fogat?

Gyökérkezelés után a fog több okból is törékenyebbé, sérülékenyebbé válhat. Az egyik ok épp abból fakad, hogy nincs már keringése, nem találhatók benne idegek, aminek következtében kevésbé képes elviselni az erőhatásokat, a rágóerőt. A másik ok, hogy a szuvasodás és a kezelés következtében a foganyag túl nagy veszteséget szenvedhet el.

Annak érdekében, hogy a további sérüléseket elkerüljük, és tartóssá tegyük a végeredményt, a fogat meg kell erősíteni. Az egyik legcélszerűbb megoldás a korona alkalmazása, mert ez úgy veszi körbe a megmaradt foganyagot, mint egy abroncs, így erős védelmet ad számára. Még ellenállóbbá teszi a szerkezetet, ha a gyökércsatornába öntött fém- vagy gyári üvegszálas csapot helyezünk be. Ez az elem elsősorban a foggyökér és a felépítmény közötti kapcsolatot erősíti meg.

Az endodoncia fejlődése

Az endodoncia, vagyis a fogbél és a foggyökeret körülvevő szövetek betegségeinek megelőzésével és kezelésével foglalkozó szakterület, a fogászat egyik legdinamikusabban fejlődő ága. Magyarországon néhány évvel ezelőtt vezették be az endodoncia szakvizsgákat, ami része a fogorvoslás erőteljes specializálódási folyamatának.

Ez egy olyan szakterület, egy olyan összetett, többlépcsős kezelési eljárás, ami mindenekelőtt egy jól felkészült, tapasztalt szakembert kíván. A beavatkozás eredményességének záloga ezen felül a precíz diagnosztika, a modern műszerek, eszközök és a minőségi anyagok (többek között tömések, gyógyszerek, fertőtlenítő szerek). Az iDentity Clinic Budapest rendelőjében minden feltétel adott a sikeres gyökérkezelési eljárások végrehajtásához.

Gyökérkezelési szolgáltatásaink részletei itt olvashatók>>

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!