fbpx

Traumásan sérült fog endodontiai ellátása, majd esztétikai helyreállítása belső fehérítéssel és élpótló töméssel

Traumásan sérült fog endodontiai ellátása, majd esztétikai helyreállítása belső fehérítéssel és élpótló töméssel

Mivel keresett meg bennünket a páciens?

A páciens a kezelés előtti napon elesett és beverte a fogát, amelyből letört egy nagy darab.

Milyen diagnózist állítottunk fel?

A fogbél jelentősen sérült és begyulladt, majd a gyulladás miatt nekrotizált (elhalt).

Milyen kezelési tervet dolgoztunk ki?

Először megpróbáltuk elkerülni a gyökérkezelést, annak ellenére, hogy a fogbél jelentősen sérült. Ez az összetett kezelés ugyanis általában a sokadik lépése annak a folyamatnak, ami az adott fog megmentésére irányul. Ha e nélkül egy kis esélyt is látunk erre, akkor mindig érdemes tenni egy próbát. Sajnos ezúttal ez az erőfeszítésünk nem járt sikerrel, mert egy hónappal később gyulladás következtében a fogbél szövete elhalt, így végül mégis sor került a gyökérkezelésre.

Ehhez először egy tanulmányi gipszmodellen vizsgáltuk meg a fogak pozícióját, majd erre hagyományos módszerrel készült egy  úgynevezett wax-up (azaz felviaszolás). Itt a viaszmintázat alapján a fogtechnikai labor megmintázott egy tervezetet, ami megmutatta, hogy mit lehetne kihozni a valóságban. Ezt egy úgynevezett szájban felépített mock-up próba követte, amelynek segítségével a páciens előre meg tudta nézni, hogy milyen is lesz a végeredmény. Ennek a módszernek nagy előnye a digitális mosolytervezéssel szemben, hogy a páciens nem csak a valóságban láthatja a tervezett munkát, de a szájában ismerkedhet az új harapási viszonyokkal, és a nyelvével kitapinthatja a fogak alakját, helyzetét.

Miután megszületett a döntés, a fogakat a lehető legminimálisabb foganyagveszteséggel előkészítettük, majd a páciens ideiglenes pótlást kapott. Alig két hét múlva pedig már a szájában viselhette a vadonatúj fogsorát.

Hogyan zajlott a beavatkozás?

A fogat ért traumát követő napon a fogbél megmentésére szolgáló speciális anyaggal fedtük a fogbélsebet, majd ideiglenes töméssel zártuk. Lenyomatot vettünk, hogy a letört fog formájához legyen sablonunk, és élethűen helyre tudjuk állítani az eredeti fogformát.
Ha a fogat trauma éri, nagyon fontos, hogy bizonyos időközönként visszahívjuk a pácienst kontrollra, mert mint ebben az esetben is, a fogbél elhalása csak 1 hónappal később következett be.

A fogbél elhalása miatt a fog elszíneződött, ezért a gyökértömés után belső fogfehérítést végeztünk a fogon, hogy az visszanyerje eredeti színét. A gyökérkezelés alatt a fogbelet egy pontszerű nyílásból nyitjuk csak meg, hogy minél több saját foganyagot meg tudjunk őrizni, így a későbbiekben elkerülhető, hogy koronát kelljen készíteni a fogra.

Belső fehérítés során fogfehérítő gélt helyezünk a fog belsejébe, amelyet átmenetileg ideiglenes töméssel zárunk. 2-3 nappal később az esetek nagy részében már el is érjük a kívánt eredményt. Ilyenkor a fogfehérítő gélt eltávolítjuk és az ideiglenes tömést véglegesre cseréljük.

A páciens véleménye

A pácienst nemcsak a letört fog zavarta esztétikailag, hanem az elszíneződés is, így nagyon elégedett volt a végeredménnyel.

Főbb adatok

2 hónap

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!