fbpx

BLOG

Fogászati góckutatás: nyomozás a szájüregben

Sok esetben a fogászati gócok tehetők felelőssé a hajhullásért, a bőr egyes elváltozásaiért, az ízületi problémák vagy a szívpanaszok kialakulásáért. De mik is azok a gócok és hogyan lehet feltárni őket?

A góc a testben bárhol előforduló, letokolt, tüneteket nem vagy csak ritkán okozó krónikus gyulladás, amelyből a baktériumok vagy azok toxinjai a véráram útján eljuthatnak a szervezet távoli pontjaira, ahol akut gyulladásos folyamatot indíthatn-ak el. Ezt a már panaszokkal járó gyulladást hívjuk gócbetegségnek. A kialakult tünetek sokrétűek lehetnek, a fejfájástól, fáradékonyságtól vagy alvászavartól kiindulva ízületi gyulladás, foltos hajhullás, bőrelváltozások, nőgyógyászati és férfi nemi szervekkel (prosztata megbetegedései) kapcsolatos betegségek, valamint szívproblémák (szívbelhártya gyulladás) formájában is jelentkezhetnek.

Gócok leggyakrabban a mandulák, a fogak, az arcüreg és az epehólyag esetében alakulhatnak ki. A fogászati gócok lehetnek az elhalt vagy nem megfelelően gyökérkezelt fogak, a krónikus fogíny- és fogágygyulladások, implantátum környékén kialakult gyulladások, a krónikus arcüreggyulladás, a visszamaradt foggyökerek, a ciszták vagy az előtörésre képtelen bölcsességfogak.

Mikor lehet szükség góckutatásra?

Ha a korábban leírt tünetek jelentkeznek, ajánlott lehet a fogászati vizsgálat, mivel csak az esetlegesen jelenlévő szájüregi góc megszüntetésével várható az egészségügyi panaszok enyhülése. Tünetek fennállása nélkül is szükség lehet a fogászati góc kizárására, főleg kezelőorvos kérésére nagyobb, általános egészséget érintő műtéti beavatkozások, mint például ízületi protézis beültetés, szívbillentyű műtétek esetén.

A jó hír az, hogyha a vizsgálat során megtalálják a gócot, amit megfelelő módon kezelnek, a tünetek és a panaszok a legtöbb esetben néhány héten belül enyhülnek, sőt, akár teljesen meg is szűnhetnek.

Hogyan szűrjük ki a fogászati gócokat?

A góckutatás alkalmával teljeskörű klinikai vizsgálatot végzünk, valamint 3D-s CT felvétel készítésével térképezzük fel a nem látható, panaszt nem okozó gyulladásos folyamatokat a csontban. Stomato-onkológiai szűrés során megvizsgáljuk a nyirokcsomókat, és kiemelt figyelmet fordítunk mandulák, a szájnyálkahártya, a fogíny és a nyelvfelszínek esetleges elváltozásaira. A folyamat során felmérjük a fogkőképződés mértékét, és azt, hogy a páciens rendelkezik-e szuvas fogakkal és szenved-e fogágybetegségben. Az esetlegesen elhalt fogakat vitalitás vizsgálattal diagnosztizáljuk (a fogbél és a fogidegek állapotának ellenőrzésével).

A vizsgálatokat követően az eredményről részletes és hivatalos leletet állítunk.

Megelőzés és diagnosztika

A fogászati gócok kialakulását helyes fogápolással, rendszeres állapotfelméréssel és szakirányú kezelésekkel könnyen meg lehet előzni.

Az iDentity Clinic Budapest diagnosztikai szolgáltatásiról itt lehet olvasni bővebben.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!