fbpx

BLOG

A fogászati röntgen a diagnosztika egyik alappillére

Röntgen diagnosztika

Hogyan működik a fogászati röntgen? Miért olyan fontos? Milyen típusai vannak? Milyen információkhoz jutnak általa a fogorvosok? Mennyire veszélyes? Ezekre a kérdésekre adunk választ ebben a blogcikkben.

A fogászati röntgen ugyanazon az elven működik, mint azok a készülékek, amelyekkel például a kórházakban találkozhatunk. Használatával rengeteg olyan információhoz jutnak a fogorvosok, amelyek a megfelelő diagnózis felállításához és a kezelési terv meghatározásához elengedhetetlenül szükségesek. Néhány szájüregi probléma kizárólag ezen a módon tárható fel. Az elkészült felvételeken a fogak világosan, jól kivehető módon jelennek meg, míg a szuvasodás vagy a fertőzés sötét marad, így jól elkülönül az egészséges szövetektől.

Többféle fogászati röntgen típus létezik, ezeket vesszük sorra az alábbiakban.

Panorámaröntgen

A fogászati vizsgálat során a teljes fogazatról készült panoráma röntgenfelvétel alapvetően általános tájékozódást tesz lehetővé a páciens orális egészségügyi állapotával kapcsolatban. Leolvasható róla a fogak száma és pozíciója, a tömések állapota, és bizonyítékot lehet nyerni általa olyan fogproblémákra, mint a szuvasodás, a ciszta vagy különböző gyulladásos folyamatok. Mivel egy kétdimenziós felvételről van szó, amelyre egyéb szájképletek is rávetülhetnek, előfordulhat, hogy bizonyos tünetek rejtve maradnak. Ezért ha egy területre precízebben szeretnénk fókuszálni, akkor érdemes megfontolni a CT felvétel készítését.

Intraorális röntgen

A panoráma röntgennel szemben az intraorális (szájon belüli) röntgen segítségével egyszerre csak egy-két fogról készül kétdimenziós felvétel. Az így kapott képek jóval részletesebbek, így pontosabb diagnózis adható például gyökérkezeléseknél vagy a tömések állapotfelmérésénél. Az intraorális felvételek készítéséhez használt digitális szenzorok rendkívül alacsony sugárdózissal dolgoznak, ami töredéke a hagyományos röntgenfelvételeknél jelentkező sugárterhelésnek.

Kefalometriás röntgenfelvétel

Az iDentity Clinic Budapest rendelőjében úgynevezett kefalometriás röntgenfelvételeket (teleröntgen) is készítünk. Ezek az oldalnézeti koponyafelvételek nélkülözhetetlenek a fogszabályozásban.

CT felvétel

A computer tomográfia, vagyis a CT egy háromdimenziós (3D) digitális képalkotási módszer szintén röntgendiagnosztikai eszköznek számít. A CBCT (Cone Beam CT) készülék röntgensugarak segítségével tapogatja le a vizsgált területet, amelyről vetületi képeket készít (több százat). Ezeket a rétegeket egy speciális algoritmus állítja össze háromdimenziós képpé, amelyet metszetenként, különböző szögekből és tizedmilliméteres pontossággal lehet elemezni. A rendkívül precíz felvételeken nincs rávetülés, nincs árnyék vagy szóródás, így olyan finom részletek is kivehetők rajtuk, amelyek egy panoráma röntgenfelvételen nem láthatók.

Mennyire veszélyes a fogászati röntgen?

Sokszor találkozunk ezzel a kérdéssel. A válasz természetesen egyértelmű nem. Ezek a modern készülékek biztonságosak, használatuk közben a páciensek semmilyen veszélynek nincsenek kitéve. Egy pár órás repülőút alatt nagyobb sugárterhelésnek van kitéve a szervezet, mint egy digitális fogászati panorámaröntgen készítésekor. De ha csak ülünk egy helyben a kanapénkon, néhány nap alatt pusztán a háttérsugárzás miatt is nagyobb dózist kapunk.

Az iDentity Clinic Budapest diagnosztikai szolgáltatásiról ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!