fbpx

BLOG

Kapcsolat a fogágybetegség és a cukorbetegség között

Az elmúlt évek kutatásai egyértelműen bizonyítják, hogy az általános egészségi állapot és a szájüregi egészség ugyanazon érme két oldalát képviselik. Különösen igaz ez a fogágybetegség (parodontitis) és a cukorbetegség (diabetes mellitus) kapcsolatára.

A krónikus megbetegedések közül a fogágybetegség és a 2-es típusú cukorbetegség egyre több embert érint világszerte. Csak Németországban közel 20 millió páciens szenved kezelést igénylő fogágybetegségben, kb. 50 százalékuknál súlyos állapotot diagnosztizáltak. A kimutatások alapján mintegy 6 millió diagnosztizált cukorbeteg él az országban, de a szakértői becslések szerint a be nem jelentett esetek száma mindkét betegség esetén szignifikánsan magasabb.

Az arányokat nézve ezek a mutatók Magyarországon még elszomorítóbbak. Itthon tízből nyolc felnőtt szenved valamilyen szintű fogágybetegségben, és közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteget regisztráltak, mellettük további 500 ezer lehet azoknak a száma, akik valójában betegek, de nem tudnak róla.

A kutatások szerint a fogággyal kapcsolatos egészségügyi problémák nagy része a cukorbetegségre vezethető vissza. A diabéteszben szenvedőknél háromszor nagyobb valószínűséggel alakul ki valamilyen fogágybetegség, mint az egészséges embereknél. Az összefüggés egyaránt fennáll az 1-es és a 2-es típusú (másnéven időskori) cukorbetegségnél.

A fogágybetegségek kialakulásában fontos szerepet játszik a vércukorszint szabályozás. Ha a páciens cukorbetegsége jól kontrollált, az nem jelent megnövekedett kockázatot a fogágybetegségekre nézve. Ezzel szemben a nem megfelelően ellenőrzött vércukorszintnél jelentősen megnő a fogak körüli csontpusztulás és a fogelvesztés esélye.

Meglévő parodontitis esetén a kezelés sikere a vércukorszint megfelelő szabályozásától is függ. Jó hír, hogy a jól kezelt cukorbetegek hasonlóan jól reagálnak a parodontális kezelésre, mint a nem cukorbeteg páciensek.

A megfelelően beállított vércukorszint biztosítja a parodontális terápia hosszútávú sikerét. Ugyanez a kapcsolat fordítva is fennáll: a fogágybetegségek megfelelő kezelése jótékony hatással lehet a cukorbeteg páciensek vércukorszint szabályozására. A kezeletlen, súlyos ínygyulladás ugyanis megnövelheti a vércukorszintet.

Ahogy a fogbetegségek többségénél tapasztalhattuk, itt is igaz, hogy a megelőzés jelenti a kezelés sikerének felét.

Forrás: Német Parodontológiai Társaság (DG PARO) / Német Diabetes Társasággal (DDG)

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!