fbpx

BLOG

Kevés a fog az átlagos magyar szájban

Szomorú képet festenek a magyar lakosság orális egészségi állapotáról az elmúlt évtizedekben végzett kutatások. A statisztikák alapján itthon egy átlagos felnőttnek csak tíz ép foga van, a többi szuvas, tömött vagy hiányzik.

A világ leggyakoribb népbetegségének a fogszuvasodás számít. Ezt az állítást támasztja alá az a döbbenetes adat, hogy az emberiség közel 95 százalékának valamilyen szempontból nem egészséges a fogazata. A betegség sajnos Magyarországon is szép számban szedi áldozatait, ami elsősorban táplálkozásbeli okokra, a hiányos szájhigiéniai ismeretekre és szokásokra, az alkoholizmusra és a dohányzásra vezethető vissza.

Sok fogunk hiányzik

A nemzetközi összehasonlításokban az ország kifejezetten rosszul áll. Az ENSZ egészségügyi szervezete, a WHO által bő egy évtizeddel ezelőtt végzett felmérés szerint a kontinensen a magyar szájakban található szuvas fogak aránya az egyik legmagasabb. Elszomorító a helyzet akkor is, ha a fogak számát vizsgáljuk. Egy magyar felnőtt fogsorában átlagosan 10 egészséges fog található és közel ugyanennyi hiányzik belőle. A hiányzó fogak magas száma jól mutatja, hogy a 2000-es éveket megelőzően a kezelések alkalmával alkalmazott elsődleges eljárás a foghúzás volt. Összehasonlításképpen: a jelentősen jobb adatokat felmutató Svédország esetében átlagosan 4 hiányzó fogról lehet csak beszélni.

Riasztó statisztikai adat az is, hogy a magyar felnőtt lakosság mintegy 8 százalékának már egy saját foga sincs meg. Ezzel szemben a minden szempontból egészséges fogsorral rendelkezők aránya csupán 0,5 százalék.

Fogszuvasodás és fogágybetegségek

A problémák gyökere a gyerekkorra vezethető vissza. Magyarországon a hatéveseknek csak közel 40 százaléka mondhatja el magáról, hogy nem szenved fogszuvasodástól. Fogsorukban átlagosan 4 szuvas fog található, ami az egyik legrosszabb adat Európában. Svájcban például ugyanez az érték kevesebb mint egy. A fogágybetegségek tekintetében szintén lehangoló a helyzet: a tizenkét éves gyermekek közel 70 százaléka szenved ezektől.

Régen volt az utolsó átfogó vizsgálat

A magyar lakosság szájhigiéniás szokásaira és szájüregi állapotára vonatkozóan 18 évvel ezelőtt, 2003-ban indult átfogó, az ország teljes területére kiterjedő, reprezentatív vizsgálat. A Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának munkatársai által összegyűjtött adatokból többek között kiderült, hogy a megkérdezettek csupán egyharmada látogatta rendszeresen a fogorvosi rendelőket, míg 12 százalékuk öt éve nem járt fogorvosnál. A felmérés arra is rávilágított, hogy a magyar nők többször mosnak fogat naponta, és gyakrabban járnak megelőző fogorvosi vizsgálatokra. A fogmosás gyakoriságával kapcsolatban kapott válaszok alapján kijelenthető, hogy a magasabb iskolázottsággal rendelkezők gyakrabban tisztítják fogsorukat.

A felsoroltakon túl a vizsgálat általánosságban megmutatta, hogy a magyar lakosság orális egészségi állapota kritikus szinten van. Szakértői konszenzus van abban, hogy nagy változás az azóta eltelt több mint másfél évtizedben sem következett be, így a 2004-ben publikált eredmények megközelítőleg ma is érvényesek. Ezt támasztják alá az elmúlt években végzett, nem reprezentatív kutatások és az iDentity Clinic Budapest specialistáinak tapasztalata is.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!