fbpx

BLOG

Mit lehet tenni a fogínysorvadás ellen?

Felmérések szerint a magyar lakosság nagy többségénél, mintegy 80 százalékánál mutatható ki fogínysorvadás valamilyen mértékben. Klasszikus népbetegségről beszélhetünk tehát, egy olyan gyulladásos folyamatról, amit baktériumok okoznak.

A kórkép közismert, köznyelvben használt elnevezése valóban a fogínysorvadás, a pontos orvosi szakkifejezés azonban fogágybetegség (parodontitis). Ez egy olyan gyulladásos megbetegedést takar, amit baktériumok idéznek elő, és ami az esetek nagy részében a kezdetben nem vagy csak nagyon kevés tünettel, panasszal jár. Pont ez teszi veszélyessé, hiszen a folyamat végső stádiumában a fogak kilazulhatnak és ki is hullhatnak.

Mi okozza a fogínysorvadást?

Mint oly sok fogbetegségnél, ez esetben is elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia tehető felelőssé. A nem kellő alapossággal és rendszerességgel ápolt, hanyagul tisztított fogak felszínén lerakódó lepedékben és fogkőben baktériumok telepednek meg, és gyulladásos folyamatot indítanak el. A betegség kialakulásában emellett öröklődő immunrendszeri fogékonyság is szerepet játszhat, de a lepedék hatékony eltávolítását akadályozó pontatlan, elálló tömés- és koronaszélek, melyek nem zárnak megfelelően, szintén kiváltó tényezők lehetnek.

A bakteriális lepedék felhalmozódására az íny rövid időn belül gyulladással reagál, majd fokozatosan visszahúzódik a fogakról, és a folyamat előre haladtával, súlyosbodásával a gyulladás visszafordíthatatlanul átterjedhet a fog tartószerkezeteinek további részeire. A rögzítő rostok és csontok pusztulni kezdenek, a tartószerkezet leépülése következtében a fognyak és a foggyökér is láthatóvá válik, a fogközök pedig megnyílnak. A meglazult fogak idővel kihullanak.

A fogínysorvadás jellemző tünetei

Ahogy korábban írtuk, a betegség a kezdeti szakaszban többnyire kevés tünettel jár, ugyanakkor van néhány egyértelmű jel, ami gyanúra adhat okot. Az egyik ilyen, hogy a gyulladt íny vörössé, duzzadttá válik, és fogmosáskor gyakran vérzik. Ezzel párhuzamosan fájdalom is jelentkezhet. Szintén jelnek lehet tekinteni a kellemetlen szájszagot, ami a baktériumok tevékenységére, anyagcseréjére, illetve a gyulladt szövetekre vezethető vissza.

Későbbi stádiumban jönnek a már felsorolt súlyosabb tünetek: a fogíny visszahúzódása, leválása a fogakról, rések keletkezése a fogak között, meglazuló, helyükről elmozduló fogak.

A fogágybetegség kezelése

Szájhigiéniai szokásaink rendbetételével, optimalizálásával, a foglepedék alapos és rendszeres eltávolításával a kezdődő fogínysorvadás visszafordítható, a gyulladt fogíny néhány napon belül meggyógyítható. A kiváltó okok megszüntetésével, a helyes táplálkozással és a rendszeres fogorvosi vizsgálatok segítségével szinte teljesen lecsökkenthető a fogágybetegségek kialakulásának esélye.

Súlyosabb tünetek jelentkezése esetén azonban mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Klinikánkon parodontológus szakorvosaink gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal pontosan meg tudják állapítani, hogy milyen stádiumban van a folyamatban lévő fogágybetegség.

Fontos tudni, hogy az előrehaladott fogínysorvadás sajnos visszafordíthatatlan, ami azonban nem jelenti azt, hogy nem lehet megállítani a folyamatot, és ne lehetne rendbe tenni a károsodott szöveteket és fogazatot.

Az iDentity Clinic Budapest parodontológiai szolgáltatásainak részletei itt olvashatók.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!