fbpx

BLOG

Nincs megnyerő mosoly fehér fogak nélkül

Közérzetünket alapvetően meghatározza, hogy mennyit merünk nevetni és mosolyogni, ha azonban sárgák a fogaink, az ettől való félelem akadályozhatja szociális életünket, és csökkentheti az önbizalmunkat. A professzionális fogfehérítésnek hála van megoldás arra, hogy ebből az ördögi körből kikerüljünk és újra teljesértékű életet éljünk egy ragyogó, egészséges fogazat birtokában.

Mitől lesznek sárgák a fogaink?

Noha mindannyian fényes és egészséges fogsort szeretnénk a vonzó mosolyért, fogaink a kor előrehaladtával és az életviteli szokásaink függvényében elszíneződnek. Fogazatunk természetes árnyalata széles skálán mozog, ám annak sajátos tónusáért nem a fogzománcunk, hanem elsősorban az alatta található keményszövet, a dentinréteg a felelős. Ám hiába átlátszó kezdetben, a fogzománc a szájüregbe kerülő különféle anyagok miatt és az életmódunkból adódóan idővel elszíneződhet.

Íme, néhány ok, ami felelős a fogaink elszíneződéséért

Genetikai tényezők mellett meghatározó, hogy mennyire ápoljuk fogainkat, milyen ételeket és italokat (kávé, vörösbor) fogyasztunk, valamint az is, hogy dohányzunk-e. Számos élénk színű étel is felelős lehet fogzománcunk károsodásáért, ezek közé tartozik a szójaszósz, a magas savtartalmú paradicsomszósz vagy éppen az élénkpiros cseresznye. A fogak sárgulását emellett például fogcsikorgatás vagy különböző gyógyszerek, köztük antibiotikumok, antihisztaminok, vérnyomáscsökkentők, illetve antipszichotikus készítmények is okozhatják.

Hogyan történik a fogfehérítés?

Az első lépésben a páciens fogainak és ínyének egészségi állapotát kell megvizsgálni, elemezni. A fogfehérítés előfeltétele, hogy aktív szuvasodás ne legyen a szájüregben, illetve, hogy a fogak fogkő és lepedék mentesek legyenek. Ezután lehet meghatározni, hogy mely kezelés a célravezető. Alapvetően kétféle irány létezik: a rendelői és az otthoni fogfehérítés, illetve ezek kombinációja.

A rendelői fogfehérítés esetében magas hatóanyag koncentrációjú, erős oxidálószereket alkalmazunk, amelyek gyorsan és intenzíven fejtik ki hatásukat, ezért ezeket biztonsági okokból nem lehet otthon használni. Ennek a fogfehérítési eljárásnak az előnye, hogy mindössze egy alkalomra van szükség és azonnali hatást nyújt.

Az otthoni fogfehérítés előzményeként a páciens fogazatáról lenyomatot vesznek. Az ez alapján készített fehérítő sínbe kell a fogfehérítő zselét tölteni, és az orvos által meghatározott ideig, illetve módon viselni.

Károsítja-e a fogakat a fogfehérítés?

Fontos hangsúlyozni, hogy a fehérítés nem károsítja a fogakat, a fogzománcot, az oxidálószerektől, vagyis a peroxidoktól ilyen értelemben nem kell tartani. A manapság igen népszerű peroxidmentes fogfehérítő szerek ezzel szemben veszélyt jelenthetnek a felhasználókra. Egyrészt azért, mert orvosi kontroll nélkül, könnyen hozzá lehet jutni ezekhez a vegyszerekhez, másrészt azért, mert alacsonyabb hatásfokkal működnek, ezért a látható eredmény elérése érdekében könnyű túlzásba esni az alkalmazásukat illetően.

Meddig tart a fogfehérítés hatása?

Akár 1-2 éven keresztül is megőrizhető a fogfehérítéssel elért eredmény, ám ez az életmódunkon is múlik, hiszen a korábban említett szokások jelentősen lerövidíthetik a kezeléssel elért hatás idejét. Éppen ezért a fogfehérítést követően is fontos, hogy ügyeljünk szájhigiéniánkra, a rendszeres és alapos fogmosásra. Emellett célszerű évente legalább kétszer felkeresnünk fogorvosunkat professzionális tisztítás és vizsgálat céljából. E látogatások alkalmával nemcsak a fogaink állapotáról, hanem a fogfehérítési módszerekről is bővebben tájékozódhatunk.

Fogfehérítéssel kapcsolatos szolgáltatásainkról ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!