fbpx

FOGSZABÁLYOZÁS

Rögzített és kivehető fogszabályozó készülékek
Az iDentity Clininc Budapest rendelőjében a legmodernebb fogszabályozó készülékek és kezelések is elérhetők. Elsődleges célunk a fogak és a fogsor funkciójának visszaállítása, a harapási rendellenességek megszűntetése.

Miért van szükség a fogszabályozásra?

A laikusok és a szakorvosok egy része is úgy tekint a fogszabályozásra, mint egy esztétikai kezelésre. Ezzel ellentétben a fogszabályozás – mint orvosi beavatkozás – elsődleges célja a fogak, illetve a fogsor funkciójának a visszaállítása, és ezáltal a fogak hosszú távú egészségének megőrzése.

Ha valakinek kiváló a szájhigiéniája és egészséges a fogsora, de kuszák a fogai, akkor az jelentősen rombolhatja az illető önbizalmát. Szebb fogakkal bátrabban mosolyog az ember, ami a társas érintkezések során rendkívül fontos. Ez lehet a fogszabályozás esztétikai indikációja.

Több évtizedes
szakmai tapasztalat
Precíz fogorvosi
diagnosztika
A teljes rehabilitáció
szakértője

Akkreditált fogászati
képzőcentrum orvosok számára

SZEBB FOGAKKAL BÁTRABBAN MOSOLYOG AZ EMBER

Rögzített fogszabályozó készülékek

Ezeket a készülékeket közvetlenül a fogazatra ragasztják. Két típusuk létezik: (1) a hagyományos, fémligatúrás rögzített fogszabályzók és az (2) önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályzók.

Ez utóbbiaknál gyengédebben, kíméletesebben lehet mozgatni a fogakat. Az eljárást jól ki lehet egészíteni különböző típusú gumihúzásokkal, amikkel állkapocs pozícióbeli eltéréseket (pl. mélyharapást, nyitott harapást) lehet összehangolni.

A rögzített fogszabályozóknál használt ún. brackettek készülhetnek fémből és kerámiából. Ez utóbbi esztétikusabb, de drágább megoldás.

A FOGSZABÁLYOZÁS IDŐSEBB KORBAN IS ELKEZDHETŐ

Budapesten a Móricz Zsigmond körtérnél

Miért válaszd az iDentity Clinic fogászati klinikát?

Kivehető fogszabályozó készülékek

A kivehető fogszabályozókat a hagyományos értelemben véve alapvetően a váltófogazati stádiumban, 14 éves korig bezárólag alkalmazzák. Az aligner sínek kivételével ezek funkcionális készüléknek tekinthetők. Ez azt jelenti, hogy nem a fogakat mozgatják és alakítják, hanem olyan izommozgásokat indukálnak, illetve olyan pozícióba helyezik a nyelvet és a környező lágyszöveteket, hogy az állcsontok és izmok fejlődése során a fogak megfelelő pozícióba és helyre vándoroljanak.

Az ún. retenciós készülékek a kivehető fogszabályozók egy speciális alfaját képezik. Ezeket a változatokat a fogszabályozást követően, az elért eredmények stabilizálása, fenntartása érdekében kell viselni.

Időpontfoglalás kényelmesen, biztonságosan otthonából.

Átlátszó fogszabályozó sínek

A fogszabályozó készülékeknek egy divatos csoportját képezik az ún. aligner típusú, átlátszó, fogra helyezhető sínek. A kezelés első fázisában a fogazatról egy pontos lenyomatot vesznek, erre készül egy gipszminta, amit beszkennelnek. A számítógép ezt felhasználva kiértékeli fogak pozícióját és méretét, majd egy komplett kezelési tervet készít arról, hogy melyik fogat hova kell pozícionálni a kívánt eredmény elérése érdekében.

A fogakat a speciális program lépésről-lépésre, tizedmilliméterenként mozgatja. Minden lépésről modell készül, ami alapján a sínt legyártják. Ezeket a síneket kell viselni és cserélgetni 2-3 hetes váltásokkal. Ezek a készülékek egész nap szájban lehetnek, csak evéshez tanácsos őket kivenni.

Gyakran felmerülő kérdések

Néhány ritka kivételtől eltekintve bármilyen fogazati eltérés sikeresen kezelhető az Invisalign rendszerrel. Nincsen életkori felső határ, a cég pedig a kisebbekre is gondolt, kifejezetten nekik alkotva meg a First és Teen kezelési csomagokat.
A síncserék alkalmával néhány napig érezhetünk kellemetlenséget, „feszülést”, de ez nem jelentős.
A kezelések csomagonként vásárolhatók meg. A csomagok mérete a sínek számtól függ. Az, hogy kinek mekkora kezelési csomagra van szüksége a kezelendő fogazati problémától függ. Hogy melyik kezelési csomag a legideálisabb számunkra, azt egy személyes konzultáció alkalmával tudja a kezelőorvos eldönteni.
Amennyiben az orvos utasításait betartja a páciens, úgy elenyésző az esélye annak, hogy a rendszer ne működne hatékonyan. Azonban előfordulhat, hogy kisebb korrekcióra van szükség a tökéletes végeredményhez. Minden kezelési csomag úgy lett kialakítva, hogy ez a korrekció elvégezhető legyen.
Minden esetben a kezelés aktív fázisát követően szükség van úgynevezett retenciós fázisra is, amikor stabilizáljuk az elért végeredményt. Ehhez az Invisalign saját retenciós készülékét, a Vivera-t szoktuk használni.
Igen! Az Invisalign rendszer nagy előnye, hogy az előre legyártott síneket a páciens otthon magának könnyedén tudja cserélni, így akár költözés vagy hosszabb távollét sem akadályozza a fogszabályozást. Az Invisalign által fejlesztett Virtual Care applikáció pedig lehetővé teszi a rendszeres kapcsolattartást az orvossal bárhonnan a világból.
Maguk a sínek teljesen átlátszó műanyagból készülnek. Ahhoz hogy a kezelés folyamán bizonyos fogmozgatások minél precízebben meg tudjanak valósulni a fogak külső felszínére úgynevezett attachmentek kerülnek felhelyezésre a fogszabályozás megkezdése előtt. Ezek mindig a páciens egyéni fogszínének megfelelőek, így a lehető legkevésbé láthatóak és a folyamat végén nyom nélkül lepolírozásra kerülnek.
A csomagok árát legkésőbb a kezelés megkezdésekor rendezni kell, azonban a továbbiakban nincsenek egyéb felmerülő költségek vagy alkalmanként fizetendő díjak.
Általánosságban a kezelések többsége fél és egy év közötti időtartam alatt van készen. Ez függ a kezelendő eltérés nagyságától. A kezelés pontos időtartama megtudható az egyéni terv elkészítése után, ugyanis itt láthatjuk a kezeléshez szükséges sínek darabszámát.
Az elkészült tervvel mind az orvos, mind az Invisalign cég dolgozott, így amennyiben más fogszabályzó rendszer mellett dönt, úgy az erre befizetett összeg elveszik.
Igen! Transzfer díj ellenében a máshol kezdett kezeléseket szívesen átvesszük és folytatjuk.
Úgy, mintha nem is állna semmilyen kezelés alatt, hiszen az Invisalign sínek könnyen eltávolíthatók, így mindenféle különösebb extra kiegészítő nélkül lehetnek tiszták a fogai.
Az Invisalign fogszabályzó szinte láthatatlan így egyáltalán nem zavaró a fontos pillanatokban sem. Azonban ha úgy érzi mégis komfortosabb lenne, egyszerűen kiveheti a síneket!

Kapcsolódó blogcikkeink

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!