fbpx

ENDODONCIA – GYÖKÉRKEZELÉS

ENDODONCIA - GYÖKÉRKEZELÉS

A fogak megtartására sokszor az utolsó lehetőséget jelentő beavatkozást endodontus specialistáink végzik. Ha a gyökérkezelést precízen készítik el, akkor egy életre szóló megoldást nyújt a páciensnek.

A GYÖKÉRKEZELÉSRŐL ÁLTALÁBAN

A gyökérkezelés, vagy másnéven endodoncia, az egyik legösszetettebb fogászati eljárás. Egy olyan aprólékos, nagy odafigyelést és alapos felkészülést igénylő, többlépcsős gyógyítási folyamat, amelynek során a legapróbb hiba vagy hanyagság is veszélyeztetheti a beavatkozás sikerét. Végrehajtásához tapasztalt szakemberre, precíz diagnosztikára, fejlett technológiára, valamint modern eszközökre és anyagokra van szükség.

A gyökérkezelés az időigényessége mellett pont az alkalmazott eszközök, anyagok és technológia miatt számít viszonylag költséges műveletnek. Az iDentity Clinic Budapest csapatának endodontus szakembereinek felkészültsége és tapasztalata a garancia arra, hogy az eljárás költsége nem jelent kidobott pénzt pácienseink számára.

NINCS JOBB A SAJÁT FOGNÁL

A gyökérkezelés általában a sokadik lépése annak a folyamatnak, ami az adott fog megmentésére irányul. Azért érdemes ezt a küzdelmet felvállalni, mert a saját fognál még a legképzettebb szakember sem képes jobbat alkotni.

Ha a gyökérkezelést precízen, a szakma szabályainak megfelelően, jól készítik el, akkor az egy életre szóló megoldás lehet a páciens számára. Gyakran találkozni olyan véleményekkel, hogy ez az eljárás felesleges, hiszen a húzást úgysem lehet elkerülni. Ez azonban nem igaz. Ha mégis húznak, akkor az esetek nagy többségében implantátum vagy valamilyen egyéb fogpótlás jöhet szóba, de ezek mind rosszabb megoldásnak számítanak a saját fognál.

Annak ellenére, hogy a gyökérkezelt fog nem vitális, vagyis nincs benne vérkeringés és ideg, megőrzi nyomásérzékenységét, ami fontos visszajelzés aktuális állapotát illetően. Lényeges tulajdonsága az is, hogy egy olyan élőszövetről van szó, aminek megmarad a regenerációs képessége, vagyis képes a gyógyulásra.

MIKOR VAN SZÜKSÉG GYÖKÉRKEZELÉSRE?

Az eljárást a fogakat érő baleseti hatások helyrehozatalának részeként is alkalmazzák, de leggyakrabban az előrehaladott szuvasodás miatt a foggyökér csatorna csúcsán fellépő gyulladás megszüntetése érdekében van rá szükség.

Ha maga a fogszuvasodás eléri a fogbelet és az ideget, akkor az ott található szövetek fokozatosan pusztulásnak indulnak. Ez kiváló táptalajt jelent a baktériumoknak, amelyek szaporodni kezdenek, és a gyökércsatornán keresztül idővel elérik a gyökércsúcsot. Itt bejutnak az úgynevezett periapikális térbe, ahol a csontszövet gyulladását okozzák, ami nagy fájdalommal járhat. A folyamat eszkalálódása során góc alakul ki, amelyet a szervezet nem képes legyőzni.

A GYÖKÉRKEZELÉS ELSŐ LÉPÉSEI

Az eljárás első lépéseként általában a fog koronaív részéről, a szájüreg irányából feltárjuk a gyökércsatornákat, amelyeket mechanikusan, gépi módszerekkel és gyökérkezelő tűk segítségével tágítunk és tisztítunk, hogy a fertőzött fogszövetet eltávolítsuk. Ez minden esetben összekapcsolódik egy alapos kémiai tisztítással, amelyet öblítő szerekkel és sterilizáló folyadékokkal végzünk. Ezt az esetenként több alkalmat is igénylő műveletet egészen addig ismételgetjük, amíg a gyökércsatornákat teljesen fertőtlenítettük.

Az egyes alkalmak között speciális gyógyszeres zárást teszünk a gyökércsatornára, aminek szintén sterilizáló, fertőtlenítő hatása van.
Attól függően, hogy metszőfog, szemfog, kisőrlő vagy nagyőrlő fogról van szó, a gyökércsatornák száma változó. A kezelés hosszát, vagyis azt, hogy hány alkalommal kell a páciensnek a fogorvosi székbe ülnie, a csatornák száma mellett elsősorban a gyulladás mértéke határozza meg.

A GYÖKÉRTÖMÉS KÉSZÍTÉSÉNEK FÁZISA

Ha a panaszok és a tünetek megszűntek, valamint a gyökércsatorná(ka)t is sikerült megfelelően kitisztítani, kiszárítani, akkor sor kerülhet a gyökértömés elkészítésére. Ez egy precíz folyamat, amelynek során ügyelni kell arra, hogy a tömés elérjen a gyökércsúcsig és teljesen lezárja a gyökércsatornát, mert csak így biztosítható, hogy a baktériumoknak ne legyen terük a szaporodásra. Ha ez nem sikerül, akkor a foggyökér csúcsán újabb gyulladás alakulhat ki.

Kezelőnkben speciális injektálható obturációs rendszert alkalmazunk a gyökértömésekhez. Ez egy olyan meleg guttapercha technika, amellyel nem csak az egyedi anatómiával rendelkező csatornák, hanem a csatorna összeköttetések és az oldalcsatornák is teljesen, hézagmentesen betömhetők.

FELÉPÍTMÉNY A GYÖKÉRKEZELÉS UTÁN

Ha lezárult a gyökérkezelés fázisa, és a fog endodonciai nézete, belseje megfelelő, valamint maga a fogtartó csontszerkezet gyulladásmentes és intakt, akkor a protetikai felépítmény elkészítése a következő lehetséges lépés. Erre több okból is szükség lehet. Mivel a gyökérkezelt fognak nem lesz saját vérkeringése és beidegzése, emellett általában a maradék foganyag is nagyon kevés, ezért törékennyé válik, így a kezelés elkészülte után koronával vagy a teljes rágófelszínt fedő esztétikus betéttel javasolt ellátni. Csak ezen a módon válik teljes értékűvé és tartóssá.

Rendelőnkben az esetek többségében korona alkalmazását javasoljuk, mert az abroncsszerűen fogja körbe a fogat, így megakadályozza a letöréseket és a szerkezeti sérüléseket. Ezen felül attól függően, hogy mennyi foganyag hiányzik a gyökérkezelt fog korona részéből, egyedi értékelést követően a gyökércsatornába fémből vagy üvegszálból készült csapot helyezünk be. Ez megerősíti a gyökér és a felépítmény közötti kapcsolatot és ellenállóbbá teszi a fogat.

STERIL KÖRÜLMÉNYEK

A gyökérkezelés egy steril beavatkozás, melynek során kiemelten fontos, hogy a kezelt területet megfelelően izoláljuk. Ebben nyújt nagy segítséget az úgynevezett nyálrekesz (kofferdam), amely egy fogra rögzülő gumilepedő. Ez amellett, hogy növeli az eljárás hatékonyságát, a páciensek számára is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a körülményeket.

A gumilepedő teljes mértékben izolálja a kezelt területet, amelyet elzár a szájüregtől, így a nyálban található baktériumok nem juthatnak be a fertőtlenítés alatt álló gyökércsatornákba. A lepedő azoknak a fertőtlenítő- és öblítőszerek káros kémiai hatásától is megvédi a pácienst, amelyeket a beavatkozás során használunk.

Fontos szót ejteni még a gépi gyökértágítás során használt tűkről is, amelyek speciális anyagból készülnek. Mivel az eljárás alatt ezek anyagszerkezete nagy eséllyel megváltozik, egy tűt csak egyszer alkalmazunk.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!