fbpx

ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT ÉS FOGFEHÉRÍTÉS

ESZTÉTIKAI FOGÁSZAT ÉS FOGFEHÉRÍTÉS

Fogaink esztétikája majdnem olyan fontos, mint az, hogy képesek legyenek ellátni funkciójukat. A szép fogsor megnyerőbbé tesz bennünket, növeli komfortérzetünket és magabiztosságot kölcsönöz.

MI OKOZZA A FOGAK ELSZÍNEZŐDÉSÉT?

A fogzománc alapvetően egy átlátszó, üvegszerű anyag, a fogak színét ennélfogva eredetileg nem is ez a külső réteg, hanem főként az alatta található keményszövet, a dentin határozza meg. Azonban hiába átlátszó kezdetben, a fogzománc a szájüregbe jutó különböző anyagok és életviteli szokásaink hatására idővel elszíneződhet.

Nagy befolyással van erre a folyamatra, hogy mennyire ápoljuk fogainkat, milyen ételeket fogyasztunk, milyen gyakran kávézunk, kedveljük-e a vörösbort és az is, ha dohányzunk. Az ételekben, italokban vagy a dohányfüstben található színezőanyagok – kémiai kettőskötéseket alkotva – hosszú idő alatt beépülnek a fogzománcba, és fokozatosan elszínezik, elsötétítik azt.

HOGYAN LEHET ÚJRA KIFEHÉRÍTENI A FOGAINKAT?

Erre a célra erős oxidálószereket, a peroxidokat vethetjük be. Ezek felbontják a színezőanyagok kémiai szerkezetét és a fogzománchoz kapcsolódó kettőskötéseket, így a szennyeződéstől megszabadult fogak újra fehérebbé válnak. A tévhitekkel ellentétben a peroxidok semmilyen kárt nem tesznek a fogzománcban, a fehérítő kezelések bizonyos időközönként akárhányszor megismételhetők. Egyetlen hátrány, hogy a kezelt fogak átmenetileg néhány napig érzékennyé válhatnak.

A fehérítés tartóssága erősen függ attól, hogy milyen életvitelt folytatunk. Ha továbbra is sok kávét fogyasztunk, élénk színű ételeket fogyasztunk és sokat dohányzunk, fogsorunk 1 – 1,5 év alatt újra elszíneződhet. Ha változtatunk életvitelünkön és nagyobb figyelmet fordítunk fogaink ápolására, ezt a folyamatot jelentős mértékben lassíthatjuk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a meglévő restaurációkra, vagyis a különböző tömésekre, pótlásokra és koronákra a fehérítőanyag nem hat. Ilyen esetekben a fehérítés után a pótlások színe erősen elüthet a kapott árnyalattól.

MILYEN FOGFEHÉRÍTŐ KEZELÉSEK LÉTEZNEK?

A fogfehérítés szigorú feltétele, hogy a szájban ne legyen aktív szuvasodás, valamint a fogak fogkő és lepedék mentesek legyenek. Sok esetben a fogfehérítést egy dentálhigiéniai kezelés előzi meg.

Megkülönböztetünk rendelői és otthoni fogfehérítést, illetve ezek kombinációját. A rendelői kezelések során kontrollált körülmények között magasabb hatóanyag koncentrációjú oxidálószereket használhatunk, amelyek sokkal gyorsabban és intenzívebben fejtik ki hatásukat. Ezeket az erős szereket biztonsági okokból nem lehet otthon használni. A rendelői fogfehérítés egy alkalommal történik és azonnali eredményt ad. Kiegészítésként otthoni fogfehérítéssel lehet fokozni az eredményt.

Az otthon elvégezhető kezelések első fázisában a fogsorról lenyomatot veszünk, ami alapján úgynevezett fehérítő sínt készítünk. Az alacsonyabb hatóanyag százalékú fogfehérítő zselét ebbe lehet tölteni. A páciens ezt a sínt viseli hosszabb ideig, például éjszaka, így a kevésbé erős oxidálószernek elég ideje van kifejteni hatását.

FOGFEHÉRÍTÉS – WHITE DENTAL BEAUTY OTTHONI SZETT

A White Dental Beauty egy fogorvosok által irányított, fogorvos által felügyelt, otthon is használható, fecskendőben előkészített fehérítő rendszer. Hatóanyaga a karbamid-peroxid, így a fogorvos vagy dentálhigiénikus utasításait betartva teljes biztonsággal használható és látványos eredményt lehet vele elérni.

A fogfehérítő gél mellé, lenyomat alapján egyénre szabott fogfehérítő sín készítése szükséges, hogy a fogfehérítő gélt a megfelelő fogfelszínekre egyenletesen el lehessen oszlatni.

KOZMETIKAI FOGÁSZAT – FOGÁSZATI HÉJAK ALKALMAZÁSA

A fogfehérítéssel természetesen nem lehet minden esztétikai problémát megoldani. Ha valakinek például van egy letörött foga, egy zománchibája vagy egy kevésbé jól sikerült tömése, más módszert kell keresni. Ilyenkor jöhetnek szóba a héjak és a koronák, vagy ezek kombinációi Az, hogy melyik az optimális megoldás, számos tényezőtől függ, és kizárólag a kezelő orvos tudja eldönteni.

A fogászati héj egy olyan réteg, amelyet elsősorban a frontfogak esztétikai hibáinak elrejtésére alkalmaznak. Ezt a leggyakrabban porcelánból vagy kompozit tömőanyagból készülő réteget a fogorvos ragasztja fel a fog felszínére. Segítségével nem csak az adott fog alakját, formáját és méretét lehet befolyásolni, de pozícióját és tengelyállását is. Ezen a módon egy rendkívül esztétikus, rendezett és szabályos fogsort lehet megalkotni, amelynek a színe is könnyedén egységesre hangolható.

A fogászati héj felhelyezésének első lépéseként a fogzománcot néhány tizedmilliméteres vastagságban le kell csiszolni (felérdesíteni). Ezt követően indirekt, vagyis szájon kívül, fogtechnikus által készített héj esetén lenyomatot kell venni a páciens érintett fogairól. Az elkészült réteget egy próbát követően lehet felragasztani véglegesen. Egy átfogó esztétikai kezelés alkalmával az esetek nagy többségében egyszerre minimum 6, de inkább 8 fog preparációját kell elvégezni egyszerre.

Rendelőnkben a foghéjak elkészítéséhez az E.max préskerámia anyagát alkalmazzuk. Elsősorban azért, mert a felhasználásával készült végeredmény természetes hatású, ellenálló, tartós és magas esztétikai szintet képvisel.

ESZTÉTIKUS TÖMÉSEK

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a fogászat ezen területe. Ma ott tartunk, hogy a porcszerű, kerámiaszemcsékkel erősített tömőanyagok segítségével az őrlő régión kívül akár a frontfogakon is lehet olyan direkt, vagyis szájban készült felépítéseket alkotni, amelyek nagyon magas esztétikai színvonalat képviselnek. Ennek az eljárásnak az egyik nagy előnye, hogy ez jár általában a legkevesebb foganyag veszteséggel.

Amikor tömést készítünk, nem csak ezt az elvesztett foganyagot kell pótolnunk, hanem a fog funkcióját is vissza kell állítanunk. Ilyenkor a rágófelszínt nem egyszerűen simára formázzuk, hanem apró domborulatokat alakítunk ki rajta, hogy a rágás minél hatékonyabb legyen. Ezen felül megfelelő kontaktpontokat definiálunk a szomszédos fogakkal annak érdekében, hogy arra a területre ne szorulhasson be ételmaradék.

A tömések készítésekor figyelembe kell venni, hogy a tömőanyagok kis mértékben ugyan, de zsugorodnak. Minél nagyobb anyagmennyiséget használunk belőlük, annál nagyobb lehet ez a zsugorodás. Egy bizonyos méret feletti üregek (kavitások) helyreállításához már nem célszerű tömőanyagokat használni, ilyen esetekben inkább az indirekt (szájon kívül) készített betéteket vagy töméseket érdemes alkalmazni, mert a végeredmény tartósabb.

FOGSZABÁLYOZÁS

Bár a fogszabályozás elsősorban funkcionális kezelés, amelynek segítségével kiküszöbölhetők a fogsor rendellenességei, illetve visszaállítható a fogak funkciója, esztétikai célokat is szolgál. Az iDentity Clinic Budapest fogszabályozással kapcsolatos szolgáltatásairól ezen az oldalon olvashatók bővebb információk.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!