fbpx

FOGSZABÁLYOZÁS

FOGSZABÁLYOZÁS

Az iDentity Clininc Budapest rendelőjében a legmodernebb fogszabályozó készülékek és kezelések is elérhetők.

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A FOGSZABÁLYOZÁSRA?

A laikusok és a szakorvosok egy része is úgy tekint a fogszabályozásra, mint egy esztétikai kezelésre. Ezzel ellentétben a fogszabályozás – mint orvosi beavatkozás – elsődleges célja a fogak, illetve a fogsor funkciójának a visszaállítása, és ezáltal a fogak hosszú távú egészségének megőrzése.

A kusza vagy torlódott fogazat nehezen tisztítható. Ezen kívül az egymásnak ütköző, egymásnak feszülő, illetve egymás mellett elcsúszó fogak miatt harapási rendellenességek léphetnek fel, ami hátráltatja a természetes öntisztulást. Mindkét jelenség funkciós zavart okozhat, ami a későbbiekben a fogak romlásához vezethet.

A szabálytalan fogazat és a harapási rendellenességek negatívan befolyásolják a táplálék feldolgozását és a beszédhangok helyes megformálását. Szélsőséges esetben állkapocsízületi problémákat okozhatnak, illetve fejfájáshoz és nyakfájáshoz is vezethetnek.

Ha valakinek kiváló a szájhigiéniája és egészséges a fogsora, de kuszák a fogai, akkor az jelentősen rombolhatja az illető önbizalmát. Szebb fogakkal bátrabban mosolyog az ember, ami a társas érintkezések során rendkívül fontos. Ez lehet a fogszabályozás esztétikai indikációja.

A FOGSZABÁLYOZÁS FOLYAMATA

A kezelés a diagnózissal kezdődik. A fogszabályozó szakorvossal lefolytatott konzultációt követően röntgenfelvételeket és fotókat készítenek a fogazatról, amelyről lenyomatot is vesznek. Ezekre támaszkodva lehet meghatározni, hogy milyen típusú kezelésre, milyen készülékre és milyen technológiára van szükség a kívánt eredmény elérése érdekében. A diagnózis végeredménye egy részletes kezelési terv.

A rögzített készülékek esetén a kezelés a rögzítési fázissal folytatódik (szájba helyezés, ragasztás). Ezt követően kb. 4-6 hetente kerül sor az ún. aktiválásra, amikor a fogszabályozó készüléket állítani, igazítani szükséges. Lényegében ez az eljárás a kivehető készülékek esetében is.

Amikor a fogak a kívánt pozícióba rendeződtek, kezdődik az ún. retenciós fázis. A készülék a végső beállítás szerint még 1-2 hónapig fent marad, hogy stabilizálja a fogsor új elrendezését. Ennek eltávolítását követően a páciens egy kivehető retenciós készüléket kap. A kezelés ezt követően ér véget.

A fogszabályozás alatt fokozottan oda kell figyelni az alapos szájhigiéniára, mert a fogak tisztítása ilyenkor még nehezebb feladat. Fontos kiemelni még, hogy a kezelés során akár többször is szükség lehet fogkő eltávolításra.

RÖGZÍTETT FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

Ezek olyan, elsősorban a felnőttkori fogszabályozáshoz használt készülékek, amelyeket közvetlenül a fogazatra ragasztanak. Két típusuk létezik: (1) a hagyományos, fémligatúrás rögzített fogszabályzók és az (2) önligírozó (önzáró) rögzített fogszabályzók.

Ez utóbbiaknál sokkal kisebb erővel, gyengédebben, kíméletesebben lehet mozgatni a fogakat. Ezt a korszerű eljárást remekül ki lehet egészíteni különböző típusú gumihúzásokkal, amikkel állkapocs pozícióbeli eltéréseket, mélyharapást, nyitott harapást, stb. lehet összehangolni.

A rögzített fogszabályozóknál használt ún. brackettek készülhetnek fémből és kerámiából, ez utóbbi esztétikusabb és drágább. Gyakran alkalmazott költségcsökkentő megoldás, hogy a frontfogakra kerámiából, a hátsó fogakra pedig fémből készült bracketteket rögzítenek.

KIVEHETŐ FOGSZABÁLYOZÓ KÉSZÜLÉKEK

A kivehető fogszabályozókat a hagyományos értelemben véve alapvetően a váltófogazati stádiumban, 14 éves korig bezárólag alkalmazzák. Az aligner sínek kivételével ezek funkcionális készüléknek tekinthetők. Ez azt jelenti, hogy nem a fogakat mozgatják és alakítják, hanem olyan izommozgásokat indukálnak, illetve olyan pozícióba helyezik a nyelvet és a környező lágyszöveteket, hogy az állcsontok és izmok fejlődése során a fogak megfelelő pozícióba és helyre vándoroljanak.

Az ún. retenciós készülékek a kivehető fogszabályozók egy speciális alfaját képezik. Ezeket a változatokat a fogszabályozást követően, az elért eredmények stabilizálása, fenntartása érdekében kell viselni. A retenciós készülékeket a szakma szabályai szerint ugyanannyi ideig kell hordani, mint amennyi ideig a rögzített készülék volt fent.

ÁTLÁTSZÓ FOGSZABÁLYOZÓ SÍNEK

A fogszabályozó készülékeknek egy divatos csoportját képezik az ún. aligner típusú, átlátszó, fogra helyezhető sínek. A kezelés első fázisában a fogazatról egy precíz, pontos lenyomatot vesznek, erre készül egy gipszminta, amit beszkennelnek. A számítógép ezt felhasználva kiértékeli fogak pozícióját és méretét, majd egy komplett kezelési tervet készít arról, hogy melyik fogat hova kell pozícionálni a kívánt eredmény elérése érdekében.

A fogakat a speciális program lépésről-lépésre, tizedmilliméterenként mozgatja. Minden lépésről modell készül, ami alapján a sínt legyártják. Ezeket a síneket kell viselni és cserélgetni 2-3 hetes váltásokkal. Ezek a készülékek egész nap szájban lehetnek, csak evéshez tanácsos őket kivenni.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!