fbpx

PARODONTOLÓGIA – FOGÁGY ÉS ÍNY KEZELÉSE

PARODONTOLÓGIA - FOGÁGY ÉS ÍNY KEZELÉSE

Kiemelt szakterületünknek számít az ínyvérzéssel és a csontpusztulás következtében meglazult fogakkal járó fogágybetegségek, valamint az ínyproblémák kezelése.

MI A FOGÁGYBETEGSÉG?

A fogágybetegség (parodontitis), közismertebb nevén fogínysorvadás, a leggyakrabban előforduló krónikus kórképek közé tartozik. Ez egy olyan baktériumok okozta gyulladásos megbetegedés, ami a fogak rögzítő készülékét érinti. A kórkép hátterében elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia miatt lerakódó lepedékben és a fogkő felszínén megtelepedő baktériumok állnak. A száj baktériumflórájának megváltozott összetétele mellett a lepedék eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek, valamint az öröklődő immunrendszeri fogékonyság is szerepet játszanak a fogágybetegség kifejlődésében.

A fogínysorvadás előfutára a jellegzetes, könnyen felismerhető tünetekkel társuló fogínygyulladás. A bakteriális lepedék felhalmozódására az íny néhány nap eltelte után gyulladásos válasszal reagál. Az ínyszélben kialakuló gyulladás (gingivitis) során a kötőszövetben található erek kitágulása a fogínyt vörösre vagy sötétvörösre színezik, és a duzzadt íny vérzékennyé válik, ami gyakran fogmosás során is tapasztalható. Idővel a felhalmozódott lepedék a nyálban oldott anyagból megszilárdul és fogkővé alakul.

Az ínygyulladás egy másik gyakori jele lehet a kellemetlen lehelet. Az otthoni szájhigiénia optimalizálásával és a baktériumokban gazdag lepedék rendszeresen eltávolításával a fogíny néhány napon belül ismét meggyógyulhat. Azonban ha nem kezelik időben, akkor a folyamat súlyosbodik és a gyulladás visszafordíthatatlanul átterjed a fog tartószerkezetének további elemeire is. Ez később csontfelszívódáson keresztül a fog és az íny között folyamatosan mélyülő rés, úgynevezett ínytasak kialakulását eredményezi. Az egyre mélyülő tasakok tisztítása nehezebbé válik, ami kedvez a baktériumok további elszaporodásának.

A rögzítő rostrendszer és csont pusztulásával a fogak meglazulhatnak, majd később ki is hullhatnak. A meggyengült tartószerkezetű fogak a rágásban, valamint a beszédben is gondot jelenthetnek. Gyakori a felső elülső fogak elvándorlása, ami akadályozhatja a hangképzést is. Mindezek mellett a tartószerkezet leépülése következtében a foggyökerek láthatóvá válnak a szájban, a fogközök pedig megnyílnak, és a korábbi ínypapilla helyén sötét háromszög alakú területek alakulnak ki, ami az arcesztétikát is hátrányosan befolyásolja.

MILYEN NEGATÍV HATÁSAI LEHETNEK A FOGÁGYBETEGSÉGNEK?

A fogágybetegség (parodontitis) közvetlen, szájüregi hatások mellett negatívan befolyásolja az általános megbetegedések súlyosságát is. Ilyenek többek között a cukorbetegség (diabetes mellitus), valamint a szív-és érrendszeri elváltozások. A fogágybetegség magasabb kockázatot jelent a várandós anyákra nézve is. A parodontális betegségben szenvedő kismamáknál nagyobb eséllyel fordul elő koraszülés, terhességi toxémia, gyermekeik pedig gyakran alacsony születési súllyal jönnek világra.

 

SZŰRŐVIZSGÁLAT

HA a fent leírtak alapján akárcsak az ínygyulladás jeleit is tapasztalja, javasoljuk, hogy látogasson el egy szakemberhez. Klinikánkon fogorvos és parodontológus szakorvos kollégáink egy gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal pontosan meg tudják állapítani, hogy az Ön ínye egészséges vagy gyulladt, esetleg kezdődő fogágybetegségben szenved. Ennek ismerete elengedhetetlen annak érdekében, hogy az Önnek megfelelő kezelést tudjuk javasolni.

Az íny vizsgálata egy speciális kalibrált szondával (tompa végű vizsgálóeszközzel) történik. Az egészséges íny a vizsgálatra nem reagál vérzéssel, ínygyulladás esetén viszont vérzés tapasztalható. Kezdődő, illetve előrehaladott fogágybetegség esetén a szonda egyre jobban elsüllyed az ínyben, ami jelzi, hogy a gyulladás már elérte a fogat tartó szöveteket is és elindult azok felszívódása. A teljes gyógyulás érdekében célszerű még korai stádiumban diagnosztizálni, és kezelni a gyulladást, mivel ilyenkor még vissza lehet állítani a korábbi egészséges állapotot.

DIAGNOSZTIKA

Abban az esetben, ha a szűrővizsgálatkor kezdődő vagy előrehaladott fogágybetegséget diagnosztizáltunk Önnél, a teljeskörű parodontális kezelés megkezdése előtt egy összetett vizsgálatra van szükség. Ennek során a fogágy állapotának alapos ellenőrzése mellett elengedhetetlen az általános betegségek, a szerzett vagy öröklött kórképek, illetve a hajlamosító tényezők felmérése is. Ez klinikánkon egy részletes parodontológiai státusz felvételével, valamint radiológiai vizsgálattal történik. A státusz felvételét egy korábbi kezelés alkalmával professzionális fogtisztítás, vagyis az íny feletti lepedék és fogkő eltávolítása előzi meg.

A státuszfelvétel során plakkfestő folyadék segítségével láthatóvá tesszük a fogakról le nem tisztított lepedéket. Ezt követően a szűrővizsgálaton is alkalmazott kalibrált parodontális szondával történik meg a fogágy állapotának részletes feltérképezése. A szonda segítségével milliméteres pontossággal megállapítható a gyulladás következtében kialakult tasakok mélysége. Egészséges íny esetén a mért érték, vagyis a tasak bázisa és az ínyszél közti távolság nem haladja meg a 3 mm-t. A csontviszonyok pontos megismeréséhez a klinikai vizsgálat mellett röntgenfelvételek készítése és kiértékelése is szükséges.

 

KONZERVATÍV ÉS SEBÉSZI PARODONTÁLIS TERÁPIÁK

A fogágybetegség kezelésében, a konzervatív terápia során az első lépés az íny feletti és alatti lepedék, valamint a fogkő eltávolítása. A professzionális fogtisztítás során megtörténik az íny feletti depozitumok felszámolása. A következő lépés az íny alatti lerakódások és gyulladt szövetállomány eltávolítása. Ez egy helyi érzéstelenítésben végzett mélytisztítás, úgynevezett íny alatti tasakküret során zajlik. Mindezek mellett megtörténik az egyéni szájhigiénét megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek korrekciója, valamint szükség esetén sín készítésével a mozgó fogak stabilizálása, élettartamuk növelése.

A kezdeti konzervatív parodontális terápia után (6-8 hét múlva) és a professzionális szájhigiénés kezelést követően újraértékelő parodontológiai státusz felvételével ellenőrizzük, hogy maradtak-e 5 mm-nél mélyebb (ún. reziduális) tasakok. Ezek csak sebészi úton, lebenyes tasakműtéttel szüntethetők meg eredményesen. A folyamat során kontrolláljuk a páciens egyéni szájhigiénéjét is, hiszen a megfelelő otthoni szájápolás elengedhetetlen a kezelés sikeréhez. A helyi érzéstelenítésben végzett tasakműtét alatt az íny megnyitásával lehetségessé válik a gyulladást fenntartó területek kitisztítása. Ha lehetséges, elvégezzük a tasakok regenetatív anyaggal történő feltöltését is, végül a sebszéleket varratokkal rögzítjük.

ESZTÉTIKAI ÍNYPLASZTIKA MŰTÉTEK

A fognyakról visszahúzódott íny kezelése esztétikai ínyplasztikai műtéttel (ún. recessziófedéssel) lehetséges. Az ínyvisszahúzódás hátterében számos ok állhat: pl. a helytelen technikával kivitelezett, túl erős fogmosás, a fogak rendellenes helyzete, fogívből kidőlt pozíciója, valamint az íny vékony, sérülékeny felépítése. A szabaddá vált gyökérfelszín gyakran csak esztétikai zavart jelent a páciens számára, ám olykor külső ingerekre (hideg, meleg, édes) fellépő érzékenység, valamint nem megfelelő szájhigiéné esetén fognyaki szuvasodás is kialakulhat.

Ezek megelőzése és kezelése helyi érzéstelenítésben végzett ínyplasztikai műtéttel lehetséges, a szabaddá vált gyökérfelszín újbóli ínnyel történő fedésével. Ha a recesszió által érintett fog(aka)t körülvevő csont ép, akkor az ínyvisszahúzódás teljes mértékben fedhető. Abban az esetben viszont, ha a visszahúzódás mellett a csont is leépült a fog körül, a szabaddá vált gyökérfelszínen már csak részleges fedés érhető el.

Vékony íny jelenléte esetén az íny műtéti megvastagításával biztosítható az elért eredmény stabilitása. Ez történhet a páciens saját szájüregéből (általában a szájpadlás területéről) áthelyezett kötőszövetben gazdag íny segítségével, valamint az ilyen célra rendelkezésre álló íny alá behelyezett és ott átépülő modern lágyrész pótló anyagok felhasználásával. A tartós végeredmény eléréséhez nélkülözhetetlen a kifogástalan szájhigiéné fenntartása, valamint a dohányzás mellőzése.

FENNTARTÓ KEZELÉS

A teljes körű komplex parodontális kezelés gyakran akár több mint egy évig is eltarthat, és a fenntartó kezelés révén élethosszig tartó orvosi kontrollt igényel. Fontos, hogy az érintettek ismerjék az ellátás menetét és az elérhető eredményeket. A fenntartó kezelések gyakorisága egyéni rizikótól függ. Ezt meghatározza többek között a páciens szájhigiénéje, a betegség súlyossága és kiterjedése.

Az átlagosan 3-6 havonta esedékes kontrollok alkalmával történő ultrahangos tisztítások kiemelten fontosak az elért gyulladásmentes állapot fenntartásához. A hosszú távon stabil eredmény elérése érdekében szükséges az optimális egyéni szájhigiéné fenntartása mellett a dohányzásról való leszokás és az egészséges táplálkozás, valamint az általános szervezeti betegségek (többek között a cukorbetegség) orvosi kontroll alatt tartása is.

SZÁJHIGIÉNÉS TANÁCSADÁS

Ha Ön vagy a diagnosztikát végző szakember úgy érzi, hogy otthoni szájhigiénés szokásai nem megfelelőek, nem eléggé hatékonyak, akkor szükséges lehet egy egyénre szabott fogmosási oktatáson is részt vennie. A helyes fogmosási technika elsajátításával megelőzhető a lepedék és a fogkő képződése. Fontos, hogy a fogmosást egyénre szabottan kell kialakítani, hiszen minden fogazat egyedi vonásokkal rendelkezik.

A fogkefe mellett mindenképpen érdemes kiegészítő eszközöket alkalmazni, például fogköztisztító keféket vagy nagyon szűk fogközök esetén fogselymet. A megfelelő és hatékony fogmosási technikát elsajátítva akár évi egy fogorvosi kontroll is elegendő lehet a későbbiekben.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!