fbpx

SZÁJSEBÉSZET

SZÁJSEBÉSZET

Tapasztalt specialistáink kiemelkedő minőségű anyagok és eszközök használatával végzik a sebészi beavatkozásokat, legyen szó bölcsességfogak eltávolításáról vagy akár kiterjedt csontpótlást igénylő implantációs műtétről.

ÁLTALÁNOSSÁGBAN A SZÁJSEBÉSZETRŐL

A legrövidebb és legegyszerűbb definíció alapján a szájsebészet tárgykörébe a sebészeti módszerekkel és eszközökkel végzett fogászati beavatkozások tartoznak. Egy másik megfogalmazás szerint ebbe a kategóriába soroljuk azokat a műtéti folyamatokat is magukban foglaló sürgősségi vagy tervezett kezeléseket, amelyekhez az általános fogorvosi eljárások már nem elégségesek.

A leggyakoribb szájsebészeti beavatkozásnak a fogeltávolítás (extrakció) számít. Ezen felül azonban számos fogászati területen van szükség sebészeti módszerekre, így például a fogbeültetések (implantológia), a gyökérkezelések (endodoncia), valamint a fogágy és az íny betegségeinek gyógyítása (parodontológia) esetében.

A korszerű eljárásoknak, a fejlett technikai eszközöknek és a modern érzéstelenítő anyagoknak köszönhetően gyakorlatilag az összes szájsebészeti műtét fájdalommentesen végezhető el.

FOGELTÁVOLÍTÁSOK, FOGHÚZÁSOK

Általánosságban elmondható, hogy akkor van szükség egy fog eltávolítására, amikor azt már semmilyen egyéb módon nem lehet meggyógyítani. A rossz állapotú, nagymértékben destruált, szuvas, gyulladt fogaknál, amelyek gyökérkezeléssel sem menthetők meg, az egyetlen szóba jöhető terápia a fogeltávolítás (extrakció) lehet. Ugyancsak ez a megoldás, ha nem jár sikerrel a fogágykezelés vagy akkor, ha fogszabályozás során helyet kell csinálni a fogsor alakításához.

A komplikált, nagyobb kockázatot jelentő fogeltávolításokat minden esetben szakképzett specialista végzi. Az eljárás első lépése a helyi érzéstelenítés. Ezt követi a lágyszövetek leválasztása a fognyakról. Az utolsó fázisban történik a fog lazítása és eltávolítása, amelyhez egyszerűbb esetben fogót, komplikáltabb esetben speciális eszközöket, köztük emelőt vagy luxatort használnak.

Problémás anatómiai helyzetű, illetve csontszint alá tört fogaknál szükség lehet a csontról is leválasztani az ínyt (lebenyképzés) a könnyebb eltávolítás érdekében. A csontból elő nem tört (impaktált, retineált) fogak esetében az eljárást tovább komplikálja, ha csontfeltárásra (előfúrásra) is szükség van.

GONDOSKODNI KELL A FOGPÓTLÁSRÓL

A fogeltávolítás egyik lényeges alapelve, hogy fogat csak úgy szabad eltávolítani, ha már előre, tudatosan készülünk annak pótlására. A foghiány hosszútávon ugyanis káros folyamatokat indíthat el a szájüregben, amelyek helyreállítása költséges és összetett beavatkozást igényel.

Ha implantációban gondolkodunk, akkor a fogeltávolításnak kíméletesnek kell lennie annak érdekében, hogy a lehető legtöbb csontot megőrizzük a csontgerincből, amivel elkerülhetjük a csontpótlást. Az eljárás során használt durva módszerek és az olyan eszközök alkalmazása, mint például a véső, nagy csontveszteséggel jár.

Az implantátum behelyezése az eltávolítás után nagyjából 2-4 hónappal a legideálisabb. Ezt követően drasztikus mértékben kezd sorvadni a csontszövet. Minél később pótoljuk a fogat, annál nagyobb az elpusztult csontmennyiség.

BÖLCSESSÉGFOGAK MŰTÉTI ELTÁVOLÍTÁSA

A bölcsességfogak műtéti eltávolítása az egyik leggyakrabban végzett szájsebészeti eljárás. Erre több okból is sor kerülhet.

Az egyik ok evolúciós eredetű. Az emberi állcsont évmilliók alatt lezajlott folyamatos rövidülése miatt a bölcsesség fogaknak nem mindig jut elég hely, így gyakran rossz pozícióban, rossz szögben törnek elő. Emellett sokszor előfordul, hogy az általuk okozott nyomás miatt a fogsor aszimmetrikussá válik, és a fogak összetorlódnak, elcsúsznak egymás mellett.

Esetükben az is problémát jelenthet, hogy pozíciójukból fakadóan nincs igazi rágófunkciójuk, vagyis nincs öntisztulásuk, és fogkefével is nehezebb ápolni, tisztán tartani őket. Ennek következtében gyakran fogkövesek és lepedékesek, és hajlamosak az elszíneződésre, a gyulladásra. A bölcsességfogak környéke olyan terület, ahol folyamatosan baktériumok tanyáznak, amelyek így negatívan befolyásolják a szájüreg baktérium állományát, és közvetett módon a többi fogra is veszélyt jelentenek.

A bölcsességfogak idővel szinte mindenkinél gondot okoznak, amire célszerű előre felkészülni. Egy jól előkészített, megtervezett időpontban végrehajtott eltávolító műtét végrehajtása sokkal könnyebb és biztonságosabb, mint a sürgősségi beavatkozások. Sokan félnek tőle, de az esetek jelentős részében ez a legegyszerűbb fogorvosi műveletek közé tartozik.

IMPLANTOLÓGIA ÉS SZÁJSEBÉSZET

A foghiány teljes (foggyökérre és koronára is kiterjedő) pótlására az egyetlen lehetőséget a műgyökér beültetés, vagyis az implantáció jelenti. Ennek kivitelezésére több módszer is ismert, a leginkább elfogadott és korszerűnek tartott megoldás az úgynevezett enosseális (csontba helyezett) implantátum.

Az implantáció folyamatának gyakorlatilag valamennyi fázisában fontos szerepe van a sebészeti módszereknek és eszközöknek. Ezek közé tartozik a csontpótló eljárások kivitelezése (például arcüregemelés, állcsontgerinc csontpótlás), vagy maga a műgyökér csontba helyezése.

Implantológiai szolgáltatásainkról ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

PARODONTOLÓGIA ÉS SZÁJSEBÉSZET

A fogágy és íny betegségeinek kezeléséhez szintén gyakran van szükség sebészeti beavatkozásra. A gyulladt szövetállomány eltávolítása, illetve a lebenyes tasakműtétek végrehajtása például precíz sebészi munkát követel. Ugyanez a helyzet a fognyakról visszahúzódott íny kezelésénél, az úgynevezett esztétikai ínyplasztikai műtéteknél is.

Parodontológiai szolgáltatásainkról ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

ENDODONCIA ÉS SZÁJSEBÉSZET

A gyökérkezelés, vagy másnéven endodoncia, az egyik legösszetettebb fogászati eljárás. Végrehajtásához tapasztalt szakemberre, precíz diagnosztikára, fejlett technológiára, valamint modern eszközökre és anyagokra van szükség.

A legnagyobb odafigyelés és precizitás ellenére a gyökérkezelés után előfordulhat, hogy a gyökércsúcs végén gyulladás alakul ki. Ez a gyulladás fájdalmas ciszta megjelenését is eredményezheti, amelytől úgynevezett gyökércsúcs levágással (gyökércsúcs rezekcióval) szabadulhatunk meg. Ez klasszikus szájsebészeti beavatkozásnak számít.

Endodonciai szolgáltatásainkról ezen az oldalon lehet bővebben olvasni.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!