fbpx

Fogágybetegség következtében elvesztett felső első fog pótlása implantátumon rögzülő leplezett cirkónium koronával

Fogágybetegség következtében elvesztett felső első fog pótlása implantátumon rögzülő leplezett cirkónium koronával

Mivel keresett meg bennünket a páciens?

Bal felső első foga nagymértékben mozogni kezdett, ínye gyakran vérzik fogmosás közben.

Milyen diagnózist állítottunk fel?

A páciens krónikus fogágybetegségben (közismertebb nevén fogínysorvadásban) szenved. A gyulladás következtében kisebb-nagyobb mértékben elpusztult a fogak tartószerkezetét jelentő csont a fogak körül.

A bal felső első fog körül már olyan nagy mértékű a csonthiány, hogy a fogat reménytelen prognózisa miatt eltávolításra ítéltük. A többi, szintén parodontalisan (fogágybetegség által) érintett fog teljeskörű parodontalis terápiájának megkezdése indokolt.

Milyen kezelési tervet dolgoztunk ki?

Reménytelen prognózisú 21 (bal felső első) fog eltávolítását követően a nagymértékű csonthiány miatt azonnali csontpótlást végeztünk a páciens saját csontja, illetve kötőszövete segítségével (alveolus prezerváció). Ennek 4 hónapos gyógyulási idejére az eltávolított 21 fog koronáját visszasíneztük a szomszédos fogakhoz. A teljeskörű parodontális terápiát mindeközben elvégeztük.

A gyógyulási időt követően implantátum beültetésével pótoltuk a 21 fogat, melyre az ezt követő 3 hónapos gyógyulási időre (az implantátum csontos gyógyulásának ideje) ideiglenes koronával láttunk el, mely már nagymértékben javította a páciens esztétikai kívánságát.

A teljes gyógyulási idő leteltével az implantátumot, illetve a jobb felső 1-es fogat leplezett cirkóniumvázas szólókoronákkal láttuk el.

Hogyan zajlott a beavatkozás?

A bal felső első fog eltávolításával egyidőben csontpótlást (alveolus prezercációt) végeztünk. A sebészi beavatkozás lényege, hogy a fogeltávolítást követően az alveolus (az eltávolított fog helye a csontban) ne essen össze a nagymértékű csonthiány miatt, hanem azt fenntartva a páciens saját csontját és kötőszövetét felhasználva megőrizzük a csontkontúr eredeti formáját.

Mindemellett a gyógyulási idő alatt olyan mennyiségű és minőségű csont képződik az eltávolított fog helyén, melybe implantátum beültetése lehetséges.

A foghiány esztétikai hátrányát azzal küszöböltük ki, hogy az eltávolított fog koronáját visszasíneztük a szomszédos fogakhoz a gyógyulási időre.

Az alveolus prezerváció gyógyulási idejének (4 hónap) leteltével megtörtént az implantátum beültetése, illetve annak ideiglenes koronával való ellátása. Ezt a páciens az implantátum csontos gyógyulásának idejére viselte (3 hónap).

Az implantátum becsontosodását követően lenyomatvételt követően elkészültek a felső első fogak végleges protetikai ellátásaként a leplezett cirkónium koronák.

Előtte-utána

A páciens véleménye

A páciens nagyon elégedett volt mind az esztétikai, mind a rágófunkciójának helyreállításával, örült, hogy újra bele tud harapni az ételekbe és nem kell vigyáznia a mozgó első foga miatt, mint korábban. Aktív fogágykezelésének is a végéra értünk ugyan, de a továbbiakban rendszeres kontrollokra fog visszajárni a fogágya, illetve fogai egészségének megőrzésének érdekében.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!