fbpx

PARODONTOLÓGIA – FOGÁGY ÉS ÍNY KEZELÉSE

A fogágybetegség kezelhető
Kiemelt szakterületünknek számít az ínyvérzéssel és a csontpusztulás következtében meglazult fogakkal járó fogágybetegségek, valamint az ínyproblémák kezelése.

Mi az a fogágybetegség?

A fogágybetegség (parodontitis), közismertebb nevén fogínysorvadás (ínyvisszahúzódás), a leggyakrabban előforduló krónikus kórképek közé tartozik. Ez egy olyan baktériumok okozta gyulladásos megbetegedés, ami a fogak rögzítését (rostrendszer és csontok) érinti. A kórkép hátterében elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia miatt lerakódó lepedékben és a fogkő felszínén megtelepedő baktériumok állnak. A száj baktériumflórájának megváltozott összetétele mellett a lepedék eltávolítását megnehezítő elálló tömés- és koronaszélek, valamint az öröklődő immunrendszeri fogékonyság is szerepet játszanak a fogágybetegség kifejlődésében.

Kezelés nélkül ez az elváltozás foglazulással, hosszú távon pedig a fog elvesztésével jár.

Több évtizedes
szakmai tapasztalat
Precíz fogorvosi
diagnosztika
A teljes rehabilitáció
szakértője

Akkreditált fogászati
képzőcentrum orvosok számára

A FOGÁGYBETEGSÉG NEM GYÓGYUL MEG MAGÁTÓL

A fogágybetegség tünetei

A fogínysorvadás előfutára a könnyen felismerhető tünetekkel társuló fogínygyulladás. A bakteriális lepedék felhalmozódására az íny néhány nap eltelte után gyulladásos válasszal reagál. A duzzadt íny vérzékennyé válik, ami gyakran fogmosás során is tapasztalható. Idővel a felhalmozódott lepedék a nyálban oldott anyagból megszilárdul és fogkővé alakul. Az ínygyulladás egy másik gyakori jele lehet a kellemetlen lehelet.

A baktériumokban gazdag lepedék rendszeresen eltávolításával a fogíny néhány napon meggyógyulhat. Azonban ha nem kezelik időben, akkor a folyamat súlyosbodik és a gyulladás visszafordíthatatlanul átterjed a fog tartószerkezetének további elemeire is. Ez később csontfelszívódáson keresztül a fog és az íny között folyamatosan mélyülő rés, úgynevezett ínytasak kialakulását eredményezi.

A FOGAK ELVESZTÉSE MEGAKADÁLYOZHATÓ

Budapesten a Móricz Zsigmond körtérnél

Miért válaszd az iDentity Clinic fogászati klinikát?

Szűrővizsgálat és diagnosztika

Ha a fent leírtak alapján akárcsak az ínygyulladás jeleit is tapasztalja, javasoljuk, hogy látogasson el egy szakemberhez. Klinikánkon fogorvos és parodontológus szakorvos kollégáink egy gyors és fájdalommentes szűrővizsgálattal pontosan meg tudják állapítani, hogy az Ön ínye egészséges vagy gyulladt, esetleg kezdődő fogágybetegségben szenved. Ennek ismerete elengedhetetlen annak érdekében, hogy az Önnek megfelelő kezelést tudjuk javasolni.

Abban az esetben, ha a szűrővizsgálatkor kezdődő vagy előrehaladott fogágybetegséget diagnosztizáltunk Önnél, a teljeskörű parodontális kezelés megkezdése előtt egy összetett vizsgálatra van szükség. Ennek során a fogágy állapotának alapos ellenőrzése mellett elengedhetetlen az általános betegségek, a szerzett vagy öröklött kórképek, illetve a hajlamosító tényezők felmérése is. Ez klinikánkon egy részletes parodontológiai státusz felvételével, valamint radiológiai vizsgálattal történik. A státusz felvételét egy korábbi kezelés alkalmával professzionális fogtisztítás, vagyis az íny feletti lepedék és fogkő eltávolítása előzi meg.

 

Időpontfoglalás kényelmesen, biztonságosan otthonából.

Szájhigiénés tanácsadás

Ha Ön vagy a diagnosztikát végző szakember úgy érzi, hogy otthoni szájhigiénés szokásai nem megfelelőek, nem eléggé hatékonyak, akkor szükséges lehet egy egyénre szabott fogmosási oktatáson is részt vennie. A helyes fogmosási technika elsajátításával megelőzhető a lepedék és a fogkő képződése. Fontos, hogy a fogmosást egyénre szabottan kell kialakítani, hiszen minden fogazat egyedi vonásokkal rendelkezik.

A fogkefe mellett mindenképpen érdemes kiegészítő eszközöket alkalmazni, például fogköztisztító keféket vagy nagyon szűk fogközök esetén fogselymet. A megfelelő és hatékony fogmosási technikát elsajátítva akár évi egy fogorvosi kontroll is elegendő lehet a későbbiekben.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!