fbpx

BLOG

Mit tegyek, ha vérzik az ínyem?

Az ínyvérzés az egyik leggyakoribb fogászati probléma. Kutatások szerint a felnőtt lakosság döntő többségének valamilyen mértékben vérzik az ínye. A jelenség kialakulásáért elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia okolható.

Az egészséges fogíny a fogsor fontos védműve. Ez a halvány rózsaszín, bőröz hasonló szövet szorosan rásimul a fogakra, megtámasztja azokat, és elfedi, védi a fognyakat. Ha állapotában változás következik be, például pirossá válik, megduzzad, sorvadásnak indul vagy fogmosás közben vérezni kezd, érdemes utánajárni a kiváltó okoknak.

Komolyan kell venni a jeleket

Az ínyvérzés a szervezet egyik beszédes válaszreakciója. Mint a szájüregi problémák majd mindegyikének, ennek hátterében is alapvetően baktériumok állnak. Megfelelő szájhigiénia hiányában a mikroorganizmusok nagymértékben elszaporodnak, az anyagcseréjük során keletkező, savas kémhatású anyagok pedig megkezdik romboló munkájukat. Ha sikerül megtelepedniük a fogközökben vagy a fogak és az íny közötti résekben, az ínygyulladáshoz vezethet.

A fogínyvérzés az ínygyulladás első tünete. A fog és az íny közötti területen megtapadt lepedék, fogkő vagy makacs ételmaradék ellen a szervezet gyulladással védekezik, ami gátat szab a baktériumoknak, hogy nagy számban bejussanak a véráramba. A környező erek ilyenkor kitágulnak, a fehérvérsejtek csatasorba rendeződnek, duzzanat és fájdalom jelentkezik, ez vezethet a fogkefével történő súrolás hatására vérzéshez.

Ne ijedjünk meg egy kis vértől!

Sokszor találkozni olyan véleményekkel, hogyha vérzik és fáj az íny, akkor jobb, ha békén hagyjuk, mert idővel rendbe fog jönni. Ez talán a legrosszabb, amit tehetünk. Ha érintetlenül hagyjuk a problémás területet, akkor még több lepedék és baktérium halmozódik fel a fog felszínén, ami tovább súlyosbíthatja a tüneteket.

A kezeletlen fogínygyulladás legrosszabb esetben átterjedhet az alsó állkapocsra vagy a felső állcsontra is. Ebben a fázisban azonban már fogágygyulladásról beszélhetünk, ami a csontok leépüléséhez, a fogak kilazulásához vagy akár elvesztéséhez is vezethet.

Ha nem szűnik meg az ínyvérzés, forduljunk szakemberhez!

Az ínygyulladás eszkalálódása enyhébb tünetek esetén megakadályozható. Intenzív fogmosással, a fogközök megfelelő tisztogatásával (fogselyemmel, de még inkább fogköztisztító kefével) és különféle öblögetők alkalmazásával a probléma ilyenkor még megszüntethető.

Ha az ínyvérzés intenzív, hosszabb ideje jelentkezik és az érintett területen erős fájdalom tapasztalható, mindenképpen szakemberhez kell fordulni. Csak egy alapos diagnózis tárhatja fel a valódi kiváltó okokat, ez a hatékony kezelés fontos alapfeltétele. Sok esetben megoldást jelenthet a lerakódott fogkő eltávolítása. Az iDentity-Clinic Budapest specialistái a legmodernebb eszközöket és technikákat alkalmazva, kíméletesen, fájdalommentesen távolítják el a fogakon található makacs lerakódásokat.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!