fbpx

BLOG

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

Fogászat története

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

A szájüregi problémák természetesen őseinket is kínozták. Érdekesség, hogy a húzáson kívül a fájdalmat okozó fogakat már egészen korán megpróbálták más módszerekkel is kezelni. Ezt bizonyítják azok a közel 9000 éves leletek, amelyek a főként a mai Pakisztán területén létezett ún. Indus-völgyi civilizációhoz köthetők. Az akkor élt úttörő fogorvosok még kézzel hajtott íjfúrókat használtak a fogbetegségek gyógyítására, munkájuk nyomát sok-sok kifúrt fog őrzi.

Az ókorban úgy vélték, hogy a fogszuvasodásért egy fura lény, a fogféreg tehető felelőssé. Ez befúrja magát a fogba, amelyet belülről fal fel fokozatosan. Erről a hiedelemről először 4000 évvel ezelőtti babilóniai ékírásokban olvashatunk, de a féreg legendája ezt követően is viszonylag sokáig tartotta magát. Még a középkorban, sőt, azt követően is voltak olyan fogdoktorok, akik ezt hirdették.

Az első fogászati hidak megjelenése

A régészeti leletek alapján az ókori etruszkok voltak az elsők, akik fogászati hidakat alkalmaztak közel 2600 évvel ezelőtt. Alapanyagként elefántcsontot, aranyat, állati csontokat és emberi fogakat használtak. A foghidak az etruszkok esetében nemcsak funkcionális szerepet töltöttek be: számukra ezek státuszszimbólumok voltak. Az etruszk nők előszeretettel viseltek aranyból készült hidakat, hogy gazdagságukkal hivalkodjanak, sőt, néhányan még frontfogaikat is eltávolították ebből a célból.

Ősi fogápolási anyagok és szokások

A mai fogápolás alapját képező fogkrémek és szájvizek egyik legismertebb elemét, a mentát (borsmenta és fodormenta) már az ókorban is használták szájápolásra keleten és Egyiptomban. Ennek céljából vagy a növényből készült főzettel öblögettek, vagy csak egyszerűen mentalevelet rágcsáltak.

A rágózásnak is több ezer éves hagyományai vannak. Eleink a régmúltban többek között nyírfakéregből készült kátrányt rágcsáltak, ami gátolta a baktériumok szaporodását a szájüregben. Tudjuk, hogy Nagy Sándor katonái mentát használtak erre a célra, az eszkimók bálnabőrt, a középkorban pedig petrezselymet, később pedig kávészemeket és dohánylevelet rágtak az emberek. A gumirágás szokását Közép-Amerikából vette át Európa. A maják a szapotilfa kérgéből nyerhető, tejszerű latexből készítettek maguk számára rágnivalót. Az első rágógumit 1848-ban hozták kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban.

Az újkor fogászati vívmányai

Az első lábbal hajtott fogászati fúrókészüléket John Greenwood, George Washington személyi fogorvosa készítette 1790-ben, amihez édesanyja rokkáját alakította át. Greenwood munkássága abból a szempontból is érdekes, hogy ő volt az Egyesült Államok első elnökének személyes fogorvosa. Kevesen tudják, de mire Washington elnök lett, már csak egyetlen foga maradt, így kénytelen volt műfogsort viselni. Ez az oka annak, hogy száját szinte mindig szigorúan összezárva tartotta, ami a róla készült korabeli festményeken is tetten érhető. Műfogsorainak tervezéséért Greenwood volt felelős. A kezdetleges szerkezetek közül volt olyan, amit víziló agyarából faragtak.

Fontos mérföldkőnek számít az első érzéstelenítés alatt elvégzett fogászati műtét, amelyhez kéjgázt (nevetőgázt) használtak. A felismerés, miszerint a dinitrogén-oxid hatása alatt a páciensek nem éreznek fájdalmat, Horace Wells, egy connecticuti fogorvos nevéhez fűződik. A szert erre a célra először magán próbálta ki 1844-ben, amikor asszisztense eltávolította az egyik bölcsességfogát. Wells gyakorlatilag alig érzett fájdalmat a beavatkozás alatt. Bár a módszer elterjedésére még évtizedeket kellett várni, az amerikai fogorvost az általános érzéstelenítés úttörői között tartják számon.

A fogászati diagnosztika szempontjából is kiemelendő Wilhelm Röntgen neve, aki 1895-ben fedezte fel a róla elnevezett sugarakat. A német dr. Otto Walkhoffnak nem sokkal később, 1896-ban már az új technológia segítségével sikerül meghatároznia egy gyulladt góc körvonalait egy betegének állkapcsáról készült felvételen. Alig egy évre rá Iszlai József Magyarországon is alkalmazza az eljárást.

Az iDentity Clinic rendelőjében természetesen már a legmodernebb berendezésekkel és fájdalommentes kezelésekkel várjuk pácienseinket. Diagnosztikai szolgáltatásaink részleteiről ezen az oldalon érdemes tájékozódni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!