fbpx

BLOG

A fogszabályozás elsődleges célja a fogsor funkciójának visszaállítása

Fogszabályozás

Ezzel szemben a laikusok mellett a szakorvosok egy része is főként esztétikai beavatkozásként tekint ezekre a kezelésekre. A fogszabályozás kapcsán a legfontosabb összefüggés a szájüreg esetében az, hogy ami szép, az rendezett, és ami rendezett, az hosszabb ideig őrzi meg egészségét.

Egy szabálytalan fogsor nem csak az önbizalmunkat döntheti romba, de orális egészségünket is veszélybe sodorhatja. Számos olyan fogászati betegség vagy rendellenesség létezik, amelynek kialakulásáért elsősorban a rendezetlen fogazat tehető felelőssé.

Fogszabályozás nélkül kialakuló fogbetegségek

A kusza vagy torlódott fogak ápolása gyakran nehézségekbe ütközik, a közöttük lévő rések tisztítása sokszor lehetetlen feladatnak számít. Ez az esetek nagy részében szuvasodáshoz, súlyos fogágybetegségek kialakulásához (fogínygyulladás, fogínyvérzés, fogínysorvadás) vezethet, ami a későbbiekben a fogak elvesztését is okozhatja. Ezen kívül az egymásnak ütköző, egymásnak feszülő, illetve egymás mellett elcsúszó fogak miatt harapási rendellenességek léphetnek fel, ami szintén hátráltatja a természetes öntisztulást. Mindkét jelenség komoly funkciós zavart eredményezhet.

A szabálytalan fogazat és a harapási rendellenességek negatívan befolyásolják a táplálék feldolgozását és a beszédhangok helyes megformálását is. Ez utóbbi a későbbiekben beszédzavarok kialakulásához is vezethet. Szélsőséges esetben állkapocsízületi problémák is felléphetnek, sőt, a gyakori fejfájásnak és nyakfájásnak is a rendezetlen fogsor lehet az egyik kiváltó oka.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a kuszán álló fogak esetében a rágóerő nem egyenletesen oszlik el az állkapcson. Ezáltal egyes fogakra nagyobb erő, nagyobb nyomás hat a rágás során, ami idővel repedéseket és töréseket okozhat náluk.

Öröklött és szerzett tényezők a fogszabályozás kialakulásában

A rendezetlen fogazat kialakulása mögött főként öröklött tényezők állnak. Ide lehet sorolni többek a fogak méretét, alakját, formáját és elhelyezkedését (ez utóbbit a koponyaalap és az arccsontok mérete is befolyásolja). De ebbe a kategóriába tartoznak még harapási rendellenességek is (nyitott harapás, mélyharapás).

Vannak olyan esetek, amikor a genetikai alapok zavartalan fejlődést tennének lehetővé, külső, ún. szerzett tényezők hatására azonban mégis funkcionális zavarok alakulnak ki a fogazatban. Példaként a szájlégzést, a rossz atípusos nyelést, a helytelen táplálkozási szokásokat vagy a sokig megtartott ujjszopást lehet megemlíteni.

A fogszabályozás esztétikai indikációja

A társas érintkezések során mindannyiunk számára rendkívül fontos, hogy képesek legyünk bátran és magabiztosan mosolyogni. A rendezetlen fogazatunk miatti szégyenérzetünk ettől a szinte nélkülözhetetlen eszköztől foszt meg bennünket, ami kihathat életünk szinte valamennyi területére. Fogsorunk rendezetté tétele már rövid időn belül javíthatja mentális egészségünket, önbizalmunkat és önbecsülésünket.

Az iDentity Clinic Budapest fogszabályozó kezeléseiről és szolgáltatásairól ezen az oldalon lehet részleteket olvasni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!