fbpx

BLOG

Ezernyi költségtétel húzódik egy magánfogászat árképzése mögött

Magánfogászati árképzés

Nemcsak a minőséget, a csúcstechnológiát és a szaktudást fizetjük meg, amikor egy magánrendelő szolgáltatásait vesszük igénybe. Összeszedtük az összes olyan költségelemet, amit a magasabb árszínvonalnak ellensúlyoznia kell.

Ha bárhol a világon szóba kerülnek a fogászati kezelések, mindenhol az az első reakció, hogy azok átkozottul drágák és megfizethetetlenek. A korszerű, biztonságos és színvonalas fogászati szolgáltatások igénybevétele valóban sokak pénztárcáját megterhelheti, ugyanakkor nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a magasabb árak mögött egy egész iparág munkája, teljesítménye és felelősségvállalása áll.

Érdemes áttekinteni, hogy mi mindent kell finanszírozni, illetve mi minden szükséges ahhoz, hogy egy olyan magánfogászati rendelő, mint az iDentity Clinic nap mint nap csodát tehessen a páciensek fogsorával.

A minőségben nincs kompromisszum

A fogászati problémák az emberiség közel 95 százalékát érintik valamilyen módon. Nem csoda, hogy az orvostudomány ezen területén tapasztalható az egyik leggyorsabb technológiai fejlődés. Mivel sok a potenciális páciens, a fogászati anyag- és eszközgyártó cégek hatalmas összegeket invesztálnak kutatásba és fejlesztésbe. A szélsebes technológiai vágtának tehát ára van.

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy olyan anyagokról (pl. tömőanyagok, ragasztók) és eszközökről van szó, amelyeket az invazív beavatkozások során szájba építünk, illetve szájban használunk. A magas egészségügyi kockázatok miatt ehhez szigorú minőségbiztosítási háttérre van szükség. A fogászati kezeléseknél kizárólag hitelesített, engedéllyel rendelkező anyagokat és eszközöket lehet használni, a hitelesítés és az orvosi felhasználásra való engedélyeztetés viszont nagyon hosszú és költséges folyamat.

Fogtechnikai költségek

A fogpótlásoknál a fogművek (koronák, hidak) elkészítéséhez fogtechnikai laborok közreműködésére van szükség. Ezekben a laborokban magas hozzáadott értékű, színvonalas munka folyik képzett szakemberekkel, fejlett eszközökkel, precíziós műszerekkel és prémium minőségű anyagok felhasználásával.

A foghiány megszüntetésének teljes folyamatát nézve figyelembe kell venni az implantátumok beszerzési költségeit is. Az iDentity Clinic rendelőjében kizárólag a világ vezető implantátum-gyártójának, a svájci Straumann Csoportnak a csúcsminőségű termékeit használjuk. A magas árért cserébe az egyedi azonosítóval és certifikációval ellátott Straumann implantátumokra élethosszig tartó garancia érvényes.

Rezsi és beruházás

Mint minden telephellyel vagy üzlethelyiséggel rendelkező vállalkozásnak, egy magánfogászatnak is megvannak az alap rezsiköltségei. A bérleti díj, az energiaköltségek és a különböző szolgáltatóknak fizetett összegek mellett egy fogorvosi rendelő esetében ebbe a kategóriába kell sorolni az olyan gyorsan fogyó anyagokat és eszközöket is, mint pl. a nyálkendő, a nyálszívó csutorája, az öblítőpohár, a vattarolni vagy a gumikesztyű.

Ha nem bérelt helyiségről van szó, akkor is számolni kell beruházási költségekkel. Ide tartozik a magas színvonalú fogorvosi szolgáltatások nyújtásához használt hitelesített műszerek és berendezések (pl. röntgengépek, kezelőszékek, stb.) beszerzése. Ezeknek a technikai eszközöknek is van amortizációja, ezen felül biztonságos és szakszerű működtetésük rendszeres karbantartást, szervizelést igényel.
Említést kell tenni a fogorvosi tevékenységre vonatkozó szakmai felelősségbiztosításról is, ami szintén komoly tétel. Ennek díjszabását a rendelő tevékenységi és szolgáltatási palettája befolyásolja.

Személyi költségek

A jelentősebb költségtételek közé tartozik a fogorvosi rendelő dolgozóinak a bérezése is. A működés során nem csak a szakorvosok fizetését kell kitermelni, hanem a szakképzett asszisztensekét, az ügyfélszolgálatosokét és a gazdasági háttérmunkát végző munkatársakét is.

A magasnak számító fogorvosi fizetések mögött jelentős felelősségvállalás és évtizedes tanulmányi út húzódik meg. A szakma képviselői az egyetem elvégzése után egy kötelező kreditrendszer keretében folyamatosan képzik magukat. Minden orvosnál, így a fogorvosoknál is hosszú folyamat és komoly szellemi befektetés, amíg általános orvosból/fogorvosból szakorvossá válnak.

Covid, háború, ellátási lánc problémák

Az elmúlt években tapasztalható nemzetközi gazdasági folyamatok, vagyis a világjárvány és az orosz-ukrán háború negatív hatásai természetesen a fogászati szektorban is jelentkeznek. Az energiaárak és a rezsiköltségek emelkedése érthető módon közvetlen befolyással van a fogorvosi szolgáltatások árazása.

Ehhez adódik az a tényező is, hogy Magyarországon kevés cég foglalkozik egészségügyi eszközök és anyagok előállításával, így ezen a téren a fogászati rendelők nagyrészt külföldi beszállítókra támaszkodnak. A forint árfolyamgyengülése e tekintetben átlagon felül érinti az ágazat szereplőit, amit az ellátási láncokban keletkező zavarok tovább tetéznek.

Mindig vannak alternatív kezelések

Most, hogy az árképzést befolyásoló költséglista végére értünk, fontos hangsúlyozni, hogy a megfelelő egészségügyi ellátásra nem csak a legdrágább fogorvosi eljárások adnak lehetőséget. Mindig vannak olyan kezelési alternatívák, amelyek alacsonyabb árfekvésűek, ám mégis tartós és minőségi megoldást tudnak nyújtani hosszú távon.

Mivel minden eset más és más, ezért kizárólag a rendelő árlistáját böngészve nem érdemes lemondani a kezelésekről, hiszen a megfelelő szakember biztosan tud olyan opciót kínálni, ami közelebb áll az adott páciens pénztárcájához. Egy szűrővizsgálattal egybekötött konzultáció díja megfizethető összeg. Életünk egyik legjobb befektetés lehet, ha ezért cserébe egy olyan finanszírozható kezelési tervet kapunk, amelynek végrehajtása után újra szép lesz a mosolyunk.

Fizetési módok, részletfizetési lehetőségek

Fontos szabály az iDentity Clinic esetében, hogy egy hosszabb kezeléssorozat során a páciensnek mindig csak azt a fázist kell kifizetnie, aminek éppen a végére értek. Bizonyos speciális esetekben, ha kellően indokolható és alátámasztható, lehetőség van részletfizetésre is. Ez megbeszélés, egyeztetés kérdése.

Ha a páciens nem tudja kifizetni az ajánlott kezelést, akkor az előzőekben ismertetett módon, kompromisszumok elfogadásával alacsonyabb áron is el lehet érni olyan szolgáltatást, ami egészségügyileg és funkció szempontjából is kielégítő megoldást ad.

Végezetül érdemes hangsúlyozni, hogy rendelőnk valamennyi szolgáltatásának díja fizethető egészségpénztári számláról is. Minden kezelésről számlát állítunk ki, a garanciavállalásunk bizonyítéka.

Az iDentity Clinic Budapest diagnosztikai szolgáltatásiról ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!