fbpx

GYERMEKFOGÁSZAT

GYERMEKFOGÁSZAT

A felnőttkori egészséges fogazat megalapozása a tejfogak ápolásával kezdődik. Célunk megteremteni a gyermekek számára azt a barátságos légkört, amiben a kezelések játékosan zajlanak.

ÁPOLT TEJFOGAK A MARADÓ FOGAK EGÉSZSÉGÉÉRT

Az egészséges tejfogak nem csak esztétikusak, de nélkülözhetetlenek a helyes hangképzésben, a harapási és rágási szokások kialakulásában és helyfenntartó szerepükkel meghatározzák a maradó fogak későbbi pozícióját is. Éppen ezért fontos, hogy már az első tejfogak megjelenésével párhuzamosan kialakuljon a megfelelő szájápolási rutin, amelynek elsajátításához érdemes szakember segítségét kérni.

Kisgyermekek esetében a fogak ápolása elsősorban a szülők felelőssége. Ők azok, akik saját szájápolási szokásaikkal jó példát mutathatnak. A maradó fogak egészségének megalapozása gyermekkorban, a tejfogak megfelelő ápolásával és a rendszeres fogászati szűréssel kezdődik. A gyermekek egészséges fogazatának megőrzése érdekében érdemes ezt a rutint minél előbb beépíteni a hétköznapokba.

Fontos kiemelni, hogy a helyes fogmosási technika általában személyre szabott, ezért ennek elsajátításához fogászatunk szakembereivel érdemes konzultálni.

FÉLELEM A FOGORVOSTÓL

Gyermekként az első fogászati élmények meghatározó jelentőséggel bírnak. Akár már az első fogak megjelenése után érdemes ellátogatni a fogorvoshoz. A rendszeres ellenőrzés amellett, hogy megelőzi a fogászati problémák kialakulását, elősegíti, hogy egy későbbi, tényleges beavatkozás alkalmával a gyermek nyugodt maradjon, és bizalommal forduljon az orvosa felé. Célunk egy olyan barátságos és nyugodt légkör megteremtése, amelyben a kicsik jól érzik magukat. Annak érdekében, hogy a rendszeres fogászati ellenőrzés hamar rutinná váljon, és az időben észrevett, kisebb elváltozások kezelésével a gyerekeknek kevesebb időt kelljen a fogászati székben tölteniük, már az első tejfogak előbújásától fogva várjuk pácienseinket.

 

ÚGYIS KIESIK!

Sok szülőben él az a tévhit, hogy a tejfog szuvasodása csak átmeneti probléma, amely a fogváltással automatikusan megszűnik. Amellett, hogy a szuvas fog fájdalmat okozhat a gyermeknek, a baktériumok a beteg tejfog melletti maradó fogakra is káros hatással lehetnek. A tejfogak a maradó fogak esetében úgynevezett helyfenntartó szereppel bírnak.

A korán elveszített tejfogak hatására átrendeződhet a fogazat, a maradó fogak torlódhatnak, ami kusza fogsorhoz vezet. Ebben az esetben később szinte biztosan szükség lehet fogszabályozására.

A TEJFOGAK FOGÁSZATI KEZELÉSE

A gyermekfogászati ellátás elsősorban a megelőzésre, az ép fogak állapotának megőrzésére épül. A prevencióban kiemelt szerepet játszhat a panoráma röntgen, amely akár már 5-6 éves korban is elkészíthető. A felvételen ekkorra az összes maradó fog zománcsapkája látható, ami alapján a gyermekek türelméhez és együttműködő-képességéhez igazodva egyénre szabott szájhigiénés és terápiás terv alakítható ki.

A tejfogak és a maradó fogak leggyakoribb megbetegedése a fogszuvasodás. A fogak előbújásukkor vannak a legjobban kitéve a fogszuvasodás veszélyének. A frissen előtört fog zománca puhább, és csak fél-egy évvel az előtörést követően szilárdul meg annyira, hogy megfelelő védelmet nyújtson a fogaknak. A rágófelszín korai szuvasodása könnyen megelőzhető a rágófogak barázdázásával. Ez egy egyszerű, gyors és fájdalommentes eljárás, amelynek köszönhetően, a nehezen hozzáférhető rágófogakban nem tud megragadni ételmaradék, így a fog felülete nem indul szuvasodásnak.

FOGKŐKÉPZŐDÉS GYERMEKKORBAN

A fogkőképződés már gyermekkorban kialakulhat. A fogkő a „megkövült” lepedékből (plakk) épül fel, és hatással van a szájüreg baktériumflórájára, ezáltal a szuvasság (caries) kialakulására. A kezdeti szuvasság sokszor még panaszmentesen fejlődik, nagy részük a fogorvosi székben kerül felfedezésre, ezek többségénél egy egyszerűbb töméssel, gyakran érzéstelenítést sem igénylő kis beavatkozással ellátható a tejfog.

Ha a szuvasság már szabad szemmel is látható, a fog mélyebb rétegei is érintettek. Ez gyakran okozhat különféle panaszokat, mint az étel beékelődése, a hideg/meleg/édes ingerekre történő érzékenység. A szuvasodás a tejfogazatban gyorsan terjedhet, ezzel fogbélgyulladás (pulpitis), vagy akár fogbélelhalás (gangraena) is kialakulhat. Ez igen fájdalmas lehet, ráharapási, illetve akár étkezési nehézséget, vagy lázat, alvási zavarokat is okozhat. A gyermek állcsontjának anatómiai felépítéséből (puhább csontozat) adódóan a gyulladás könnyebben terjed, különböző mértékű arcduzzanatot okozva. A fokozott szájhigiéné fenntartása mellett érdemes mielőbb felkeresni a rendelőt.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!