fbpx

BLOG

A jó esztétikus fogtömés természetes hatású és láthatatlan

Esztétikus fogtömés

Az amalgám korának alkonyával a kis vagy közepes mértékben szuvasodott fogak rendbetételéhez a legtöbb esetben az esztétikus fogtömés jelenti a legjobb megoldást. Összefoglaltuk, mik az előnyei és alkalmazásának határai.

Az elmúlt években hatalmas fejlődésen ment keresztül a fogászat ezen területe. Ma ott tartunk, hogy a műgyanta alapú, üveg- és kerámiaszemcsékkel erősített kompozit tömőanyagok segítségével az őrlő régión kívül akár a frontfogakon is lehet olyan direkt, vagyis szájban készült felépítéseket alkotni, amelyek nagyon magas esztétikai színvonalat képviselnek és természetes hatást keltenek.

Optimális megoldás

A kék fény hatására gyorsan szilárd állapotúvá kötő kompozit tömések alkalmazásának számos előnye van. Elsőként azt érdemes megemlíteni, hogy általában ez az eljárás jár a legkevesebb foganyag veszteséggel, hiszen a tömés elkészítéséhez a fog egészséges területeiről csak kisebb részt kell kifúrni, eltávolítani. Ennek oka részben az, hogy a kompozit anyagot alkotó parányi nanorészecskék teljesen kitöltik a kialakított üreget, annak legapróbb réseibe is eljutnak, és tökéletesen tapadnak a belső felszínhez.

Nagyrészt ennek a tulajdonságnak köszönhetően minimálisra csökken a másodlagos szuvasodás veszélye. Az esztétikus tömések emellett rendkívül erősek és tartósak, így rendszeres fogorvosi szűrővizsgálatokkal és a helyes szájápolási szokások betartásával hosszú ideig funkcionálhatnak problémamentesen.
Mivel a kompozit anyag színe és árnyalata tökéletesen hozzáigazítható a kezelt foghoz, a végeredmény teljesen élethű lesz. A megfelelő módon kivitelezett esztétikus tömés az avatatlan szem számára gyakorlatilag láthatatlan marad.

Az esztétikán kívül a funkció is számít

Amikor kompozit tömést készítünk, nem csak az elvesztett foganyagot kell pótolnunk, hanem a fog formáját és funkcióját is vissza kell állítanunk. Ilyenkor a rágófelszínt nem egyszerűen simára formázzuk, hanem apró domborulatokat (barázdákat) alakítunk ki rajta, hogy a rágás, az őrlés minél hatékonyabb legyen. Ezen felül megfelelő kontaktpontokat definiálunk a szomszédos fogakkal annak érdekében, hogy arra a területre ne szorulhasson be ételmaradék.

Inlay betétek és tömések

Az esztétikus tömések készítésekor figyelembe kell venni, hogy a tömőanyagok a kötésük vagy polimerizációjuk során kis mértékben ugyan, de zsugorodnak. Minél nagyobb anyagmennyiséget használunk belőlük, annál nagyobb lehet ez a zsugorodás. Egy bizonyos méret feletti üregek (kavitások) helyreállításához már nem célszerű tömőanyagokat használni, ilyen esetekben inkább indirekt (szájon kívül) készített, úgynevezett inlay betéteket vagy töméseket érdemes alkalmazni, mert ezekkel tartósabb végeredmény érhető el.

A porcelán alapanyagú inlay betéteket egyénre szabottan, fogtechnikai laboratóriumokban készítik, majd ezt követően ragasztják az előkészített fogüregbe. Az inlay tömés előnye a tökéletes esztétika mellett, hogy stabil, kopásálló és nem törik el.

Az iDentity Clinic Budapest esztétikai fogászati szolgáltatásainak részletei ezen az oldalon olvashatók.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!