fbpx

BLOG

A foghiány hosszútávú negatív következményei

Foghiány következmények

Kevesen vannak tisztában a fogpótlás jelentőségével, illetve azokkal a szájüregen belül és kívül jelentkező egészségügyi problémákkal, amiket a foghiány hosszútávon okozhat. Ez utóbbiakat foglaltuk össze cikkünkben.

A foghiány nem csak az önbizalmunkat, a magabiztosságunkat döntheti romba, de a beszédünkre és a táplálkozásunkra is negatív befolyást gyakorolhat. Ha nem pótoljuk hiányzó fogunkat, olyan láncreakció indulhat be a szájüregünkben, aminek végeredményeként súlyos egészségügyi problémákkal nézhetünk szembe a későbbiekben. Az alábbiakban összeszedtük a foghiány okozta leggyakoribb tüneteket, következményeket.

A szomszédos fogak elvándorlása

Ha egy fogív egysége megbomlik és valahol egy rés keletkezik az úgynevezett “kontaktpont rendszerben”, a hiányt határoló fogak szomszédos támaszték hiányában elvándorolnak.

A szomszédos fogak tengelyállása megváltozik

A foghiány melletti fogak gyakran nem csak elvándorolnak, hanem tengelyállásuk is megváltozik, vagyis ”bedőlnek”. Ekkor a fogakra ható rágóerő már nem a hossztengelyükkel párhuzamos, így maga a rágás is tovább dönti a fogakat, ami akár ezen fogak elvesztéséhez is vezethet.

A foghiánnyal szembeni állcsontban lévő fog “kinövése”

Ha például az alsó állcsonton hiányzik az egyik rágófogunk, akkor a felső állcsontban a vele szemben lévő fog az évek során lassan elkezd kinőni a csontból olyan “párt” keresve, amivel a legfőbb funkcióját, a rágást el tudja végezni. Ha a hiányt nem pótoljuk, akkor a rágópár nélkül maradt fog olyannyira is kinőhet az állcsontból, hogy ráharap a szemben lévő fogínyre, vagy akár elveszítve a megfelelő tartószerkezetet, meg is lazulhat. Ilyen extrém esetekben olykor már csak ezen elongálódott fogak eltávolításával vagy korona készítésével lehet kellő helyet teremteni a hiányzó fog pótlására.

A megmaradt fogazat harapási túlterhelődése

Anatómiailag a felnőtt fogazatot 28 vagy 32 fog alkotja. Ehhez a rágófelülethez akár 800 Newton rágóerő is társulhat, ami 80 kg-nak felel meg. Azáltal, hogy fogainkat elveszítjük, a rágóterhelés nem csökken, viszont ugyanaz az erő kevesebb fogon oszlik el. Ez a fajta túlterheltség gyakran okoz fogfájást vagy ízületi rágóizom fájdalmat, amit helytelen diagnózis esetén gyakran gyökérkezeléssel próbálnak ellátni.

A megmaradt fogazat túlterhelésből fakadó kopása

A fogak túlterheltsége nem csak fájdalmat okozhat, de a megmaradt fogak fokozott kopásához is vezethet. Ez leggyakrabban a frontfogak területén észlelhető, de az oldalsó rágófogak felszíne is lapossá, kopottá válik. Extrém fokú kopás esetén a fogideg közel kerülhet a külvilághoz és érzékenységgel jelzi, hogy valami nincsen rendben.

Az állcsontgerinc felszívódása

Azon a helyen, ahol a fogat eltávolították, az állcsont nem kap további terhelést, amit a szervezet úgy érzékel, hogy a csontszövet szükségtelenné vált, ezért az felszívódik. A csökkent mennyiségű csontkínálat olykor elkerülhetetlenné teszi a csontpótló beavatkozásokat implantációs fogpótlások során, de nehezíti az egyéb fogművek elkészítését is.

A harapási magasság megváltozása

A hátsó, rágórégióban jelenlévő foghiányok negatív következménye a harapási magasság süllyedése, ami sokszor ahhoz vezet, hogy nincs elegendő hely egy fogpótlás elkészítéséhez. Ezekben az esetekben gyakran a meglévő fogakat is szükséges valamilyen formában kezelni: olykor koronákat, vagy úgynevezett “tabletop” betéteket, esetleg direktfelépítéseket (töméseket) készíteni az éli és rágófelszínekre, hogy vissza lehessen állítani az eredeti harapási magasságot.

A csökkent rágófunkció miatti emésztési zavarok

A rágóapparátus az emésztőrendszer “kapuja”. A hiánytalan és egészséges fogazat elengedhetetlen a megfelelő táplálkozáshoz és emésztéshez. Foghiány esetén az emésztés első fázisa, vagyis a táplálék őrlése, emészthetővé tétele veszít hatékonyságából. Fogpótlás nélkül ez hosszú távon további emésztési zavarokhoz vezethet, és akár gyomorfekély vagy daganatos elváltozások primer oka is lehet.

Esztétikai hátrányok

Ugyan a foghiányok esztétikai hátrányai már rövidtávon is jelentkeznek, de a fent felsorolt következmények miatt a fogazat esztétikája hosszútávon is folyamatosan romlik. Ez nem csak a szájüregben, de az arcon is jelentős változásokat okozhat: bizonyos ráncok mélyülnek, az állcsúcs előretolódik, hangsúlyosabbá válik, így az arcprofil öregebbnek látszik.

Az iDentity Clinic fogpótlási szolgáltatásainak részleteiről ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!