fbpx

BLOG

Mi az a fogkő és mit lehet tenni ellene?

A kutatások szerint hazánkban ötből négy felnőtt szenved a fogkőképződéstől, illetve annak káros következményeitől. A rendszeres fogkő eltávolítással megkímélhetjük magunkat az ínygyulladástól, a fogágybetegségektől vagy a fogak elvesztésétől.

Minden anyag, ami bejut a szájüregbe vagy ott keletkezik, folyamatosan lerakódik a fogak felszínén. A különböző ételmaradékokból, elhalt mikroorganizmusokból, nyálból, vérlemezkékből, vérsejtekből és egyéb forrásból származó anyagdarabkák egy vékony, nyákos filmréteggé állnak össze. Minél több idő telik el az utolsó fogmosástól számítva, annál vastagabbá válik ez a réteg, amit a nyelvünkkel is érzékelhetünk, ha végighúzzuk fogsorunkon.

Ez a puha, krémszerű anyag igazi paradicsomi környezetet jelent a baktériumok számára, amelyek előszeretettel megtelepednek benne. Ha nem mossuk meg fogainkat alaposan, naponta többször is, akkor a fogfelszínen maradt lepedék, vagy másik ismert nevén plakk meszesedni, mineralizálódni kezd, amiért elsősorban a nyálban található ionok tehetők felelőssé. Mivel mindenkinél más a nyál ionkonentrációja, a meszesedés is eltérő sebességű lehet. A folyamat végeredményeként alakul ki a fogkő, ami nem más, mint a lepedék megkeményedett, kristályosodott változata.

Nem lehetünk elég alaposak

Ha nincs lepedék a fogak felszínén, nem alakul ki fogkő – hangoztatják a fogorvosok. Aztán sajnos rögtön hozzáteszik, hogy a helyzet messze nem ilyen ideális. Rendszeres és szorgos fogmosással a lepedék (plakk) túlnyomó részétől ugyan meg tudjuk tisztítani a fogazatot, de hiába próbálunk alaposak lenni, tökéletes munkát nem tudunk végezni. A fogakon, fogközökben a legnagyobb precizitás mellett is maradhat nyákos filmréteg, ami egy idő után fokozatosan fogkővé alakul. Bele kell törődnünk, hogy a folyamatot csak lassítani tudjuk, a végeredményt nem kerülhetjük el.

Milyen tüneteket okozhat a fogkő?

A lerakódások és a túlzott fogkőképződés az ismert fogazati problémák nagy részével összefüggésbe hozható. Az egyik leggyakoribb a fogkő melletti íny gyulladása, ami kezdetben fájdalmas duzzanatként jelentkezik, majd fogmosáskor vagy evés közbeni fizikai behatáskor vérzés is kialakulhat, később pedig az íny visszahúzódásához, sorvadásához is vezethet. A szabadabbá váló fognyak ilyenkor érzékennyé válik a hidegre-melegre, ami sok kellemetlenséget okozhat.

A gyulladás átterjedhet az íny alatti csontszövetekre is, és fogágybetegséget (paradontózist) okozhat. Ennek utolsó fázisában a csontszövetek károsodhatnak, így kevésbé képesek megtartani a fogakat, amelyek meglazulnak, majd megfelelő kezelés hiányában kihullanak.

A dentálhigiénia fontossága

A fogkőképződés káros egészségügyi következményeinek elkerülése szempontjából rendkívül fontosak a rendszeres fogorvosi kontrollvizsgálatok és a fogkő eltávolító kezelések. Az ideális az lenne, ha ez mindenkinél olyan magától értetődő szokássá válna, mint például a tisztálkodás.

Lényeges tudni, hogy míg a lepedéket egy jó minőségű fogkefe segítségével otthon is nagy hatásfokkal el tudjuk távolítani, a fogkövektől csak professzionális eszközöket és módszereket alkalmazó, képzett szakemberek tudnak csak megszabadítani.

Az iDentity Clinic Budapest dentálihigiéniás kezeléseinek részletes leírása ezen az oldalon érhető el.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!