fbpx

BLOG

Nyaralókhoz vittük a fogászati szűrővizsgálatokat

Mi is részt vettünk az Egészségpart programsorozaton, amelynek keretében a Balaton északi partján különböző helyszíneken ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokra (általános állapotfelmérésre, bőrgyógyászati vizsgálatokra és fogászati szűrésre) jelentkezhettek a nyaralók vagy a helyiek. Csapatunk két tagja fogorvostan hallgatókkal kiegészülve ellenőrizte az jelentkezők fogainak állapotát, és szájhigiéniás oktatásokat is tartottak az érdeklődőknek, köztük gyerekeknek.

Az iDentity Clinic legfőbb célja a lakosság orális egészségi állapotának javítása. Számunkra a szakmánk hivatás, és ahol tudunk, ott igyekszünk ennek megfelelni, ezért vállalunk önkéntes munkaként is szűréseket. Ha egy-egy ilyen alkalommal néhány embernél el tudunk indítani egy folyamatot, ami a dentális egészséghez vezet, akkor már megérte a fáradtságot.

Sokan éltek az ingyenes fogászati szűrővizsgálat lehetőségével

Az ingyenes, „házhoz jövő” fogászati szűrővizsgálat egy olyan lehetőség, amit még talán a legbátortalanabbak is kihasználnak. Tanulságos volt megtapasztalni, hogy a különböző helyszíneken mennyien jöttek el a szűrőbuszhoz. Szép számmal akadtak köztük olyanok, akik rendszeresen járnak fogorvoshoz, de olyanok is, akik már nagyon régóta nem kerítettek sort erre. Ennek a sorozatnak különösen annak fényében volt jelentősége, hogy a pandémia kezdete óta sokan nem tudtak vagy nem mertek elmenni fogorvosi rendelőbe. Ez az oka annak, hogy a szűrést megelőzően az adatlap felvételekor arra a kérdésre, hogy mikor volt utoljára vizsgálaton, a leggyakoribb válasz a 1,5 év volt.

Voltak, akik egyszerűen csak fogaik általános állapotát szerették volna felmérni, de voltak olyanok is, akik konkrét kérdéssekkel fordultak hozzánk. Érdemes megemlíteni a nyugdíjasokat is, akiknek nagy segítséget jelent egy ilyen alkalom, hogy átfogó képet szerezzenek egészségi állapotukról, és útbaigazítást kapjanak, hogy kihez forduljanak problémájukkal.

Több esetben is előfordult, hogy azok, akik eleinte félénken közeledtek, a beszélgetések után rengeteg kérdéssel álltak elő, és a végén jól látszott rajtuk, hogy kifejezetten örülnek a segítő tanácsoknak. Szinte szívták magukba azokat az információkat, amiket korábban még talán sosem hallhattak, mert nem volt rá megfelelő fórum.

Javítani kell a lakosság orális egészségügy állapotát

A programsorozat hét helyszínén végzett fogászati szűrővizsgálatok reprezentatívan tükrözték azt, amit korábban is tudtunk, hogy nekünk, fogorvosoknak bőven van még tennivalónk. Sokféle állapotú fogazattal találkoztunk a makulátlantól kezdve a rendkívül elhanyagoltig. Az érdeklődők jelentős részénél foghiánnyal és különféle fogágybetegségekkel szembesültünk, de többüknél diagnosztizáltunk nagyarányú fogkőképződést is.

Nagy örömünkre sok gyermek is részt vett a vizsgálatokon. Az apróbbak a szüleikkel érkeztek, de 12-13 éves kortól felfelé többen önként, önállóan is meglátogattak bennünket. Úgy tapasztaltuk, hogy a jelentkezőknek hiányosak a fogtisztítási és szájhigiéniás ismereteik, ami sajnos sok esetben szüleikre is igaz. Reményt keltő azonban, hogy szinte mindenki őszinte érdeklődéssel hallgatta tanácsainkat.

Kollégáink személyes véleménye

És most következzen néhány személyes benyomás és idézet a programon részt vett kollégáinktól.

Dr. Tóth Péter (parodontológia, implantológia, általános fogászat): „Nagyon jó tapasztalat volt ez számomra. Kicsit mintha visszaugrottam volna a diákéveimre vagy arra az időszakra, amikor kezdő orvosként gyakrabban végeztem fogászati szűrővizsgálatokat. Felemelő volt érezni a hálát és a bizalmat azoktól, akik meglátogattak minket a különböző állomásokon.

Papp Bettina (dentálhigiénia, iTOP tanácsadás): „A mai rohanó világban az emberek nehezen szakítanak időt a rendszeres szűrővizsgálatokra. Azt gondolom, szívesebben élnek egy ilyen lehetőséggel, mert ez kisebb elköteleződéssel jár, mintha időpontot foglalna a fogászatra. Nincs izgalom, nincs félelem, és ezzel talán elősegíthetjük azt, hogy többen jelentkezzenek be rendszeresen fogorvosuknál anélkül, hogy komoly panaszuk lenne.”

Dr. Ujj Krisztina (parodontológus, rezidens fogorvos): „Ez egy kiváló lehetőség volt összekötni a munkát a kikapcsolódással. Engem meglepett, hogy milyen sok érdeklődő volt, és az is, hogy az emberek nyitottak az általunk közvetített tudásra. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy sajnos alacsony a tájékozottságuk a fogak ápolására vonatkozóan, és sokszor téves ismereteik vannak a szájüregi egészséggel kapcsolatosan.”

Dr. Bagi Stefánia (esztétikai fogászat, endodoncia, protetika): „Mindenképpen elmondható, hogy a minket meglátogató nyaralók nagy érdeklődést mutattak a helyes szájápolási technika elsajátítása iránt. Mind a gyerekek, mind a felnőttek figyelemmel hallgattak minket és gyakoroltak a standnál. Az emberek nyitottabban, nagyobb bátorsággal jönnek el egy ilyen szűrésre, mint a fogorvosi rendelőbe.”

Dr. Babics Anna (esztétikai fogászat, endodoncia, protetika): „Sokaknak nem fér bele a hétköznapi életébe, hogy szűrővizsgálatokra járjon: találni kell szakembert, időpontot kell kérni, várólista van, és egy szűrővizsgálat anyagilag is megterhelő lehet. A programsorozat állomásain viszont minden adott volt: ingyenes, helyben van a szakember, pár perc alatt sorra lehet kerülni. Ez nagyobb motivációt ad az embereknek, ezért sokan éltek ezzel a lehetőséggel.”

Babics Réka (recepciós): „Engem első körben a Balaton partja vonzott a programon való részvételnél, de ahogy egyre jobban beleástam magam a szájhigiénia fontosságába, már a segíteni akarás motivált. Úgy gondolom, hogy a programsorozat nagyon jó lehetőség volt arra, hogy minél több emberhez eljuttassuk ezeket az ismereteket. Nagyon sok mindent tanítunk az óvodában és az iskolában ezzel kapcsolatban, például azt, hogy minden nap mossunk kétszer fogat alaposan, de azt nem mondjuk el, hogy ezt hogyan is kell helyesen csinálni.”

Reméljük, az Egészségpart program jövőre is folytatódik! Ha így lesz, mi örömmel veszünk részt rajta. A program hivatalos honlapja itt érhető el: https://www.egeszsegpart.com/

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!