fbpx

BLOG

Van, aki gyökérkezelés közben elalszik a székemben

Bemutatkozó interjúsorozatunk második részében dr. Babics Anna fogorvosi pályafutásáról tudhatunk meg érdekes információkat és kulisszatitkokat. Anna az esztétikai fogászat, az endodoncia és a protetika területén áll pácienseink rendelkezésére.

A „Mi leszel, ha nagy leszel?” kérdésre mikor válaszoltad először, hogy fogorvos?

12 éves koromban gyökérkezelni kellett az egyik fogamat. Egy fiatal fogorvosnőnél voltam, és nagyon tetszett a rendelő, a kezelés is jó hangulatban telt. Mikor kijöttem, ezt mondtam anyukámnak: “Anya, én fogorvos leszek!”. Döntésem mellett mindig kitartottam, mikor gimnáziumot kellett választani, már akkor is tudatosan reál tagozatba mentem, majd érettségi után egyből fel is vettek Budapestre, a Semmelweis Egyetemre.

Végül miért választottad ezt a szakmát?

Az orvoslás már régóta érdekelt: az emberek gyógyítása és az emberi test működése. Ennek ellenére gyerekkoromban nagyon féltem a kórházaktól, a tűtől, a vértől és az orvosi beavatkozásoktól. A szakma iránti érdeklődésem viszont nagyobb volt, mint a félelmem. Mikor megtanultam a szakmai hátteret, az emberi test felépítését, hogy a vér honnét jön, miért van szükség a kezelésekhez tűre, rájöttem, hogy a félelmem oka az volt, hogy nem volt meg ez a tudásom. Emellett mindig is nagyon szerettem hímezni, kötni, horgolni, és a fogorvosláshoz is egy hasonló kézügyesség szükséges.

Mióta vagy a fogorvosi pályán?

2017-ben végeztem az egyetemen, és már egyetemistaként is részt vettem versenyeken, kurzusokon, és bejártam egy magánrendelőbe. Így nem csak a fogorvosi munkakörben szereztem sok tapasztalatot, hanem az asszisztensi és a rendelő működtetéséhez szükséges egyéb feladatkörökben is.

Milyen szakterületekre specializálódtál? Mik az erősségeid?

Az egyetem elején a szájsebészet érdekelt a legjobban, majd mikor a többi szakterületbe is egyre inkább beleláttam, rájöttem, hogy számomra inkább a fogak megmentése okoz örömet, így végül az esztétikai fogászatra, a gyökérkezelésre és a fogpótlásokra specializálódtam. Boldogsággal tölt el, ha az akár reménytelen fogakat is meg tudom menteni, és élethűen helyre tudom állítani a páciens mosolyát vagy rágófunkcióját. Egyik páciensem úgy fogalmazott, hogy amióta elkészítettem az új fogsorát, teljesen új embernek érzi magát.

Milyen típusú kezeléseket, beavatkozásokat végzel legnagyobb számban?

Esztétikai beavatkozásokat (esztétikus tömések, inlay, onlay, overlay, fémmentes koronák, hidak, fogpótlások) és gyökérkezeléseket.

Mit tartasz a legnagyobb szakmai sikerednek?

Volt egy páciensem, aki autóbalesetben elvesztette a felső fogsorán az összes metszőfogát, szemfogát és kisőrlő fogait. Neki az volt a vágya, hogy olyan fix felső fogsora legyen, amivel újra tud harapni, mert a foghiány már évek óta akadályozta ebben, és el is felejtette, milyen érzés. Így ő több implantátumra kapott egy rögzített esztétikus fogpótlást. Izgatottan várta a végeredményt. Mikor elérkezett az a kezelés, amikor a kész fogpótlást rögzítettem a szájában, arra az alkalomra hozott magával egy almát és a végén beleharapott.

Számon tartod, hogy eddig hány páciensed volt? Hány fogat kezeltél? Hány fogsort tettél szebbé?

Egyetem alatt egy fogeltávolítás volt az első beavatkozás, amit elvégeztem, így akkor elkezdtem számolni, de félév elteltével, olyan 50 fogeltávolítás után már elvesztettem a fonalat, hogy pontosan mennyinél tartok. Még a szakvizsgámkor össze kellett számolnom, hogy milyen típusú kezelésből mennyit végeztem el. 3 év alatt gyökérkezelésből (ami több alkalmas, időigényes beavatkozás) már majdnem 400-at megcsináltam. Pontos statisztikáim nincsenek, de mikor régi pácienseim jönnek az éves kontrollra, és viszontlátom a munkáimat, nosztalgikus emlékek töltenek el, és van, hogy ezekt a pácienssel is megosztom.

Van valamilyen speciális módszered, amivel megnyugtatod a kezelőszékben ülőket?

Mindig teljes nyugalommal, határozottan, végtelen türelemmel és jó hangulatban kezelem a pácienseimet. Ennek egyértelműen nyugtató hatása van visszajelzéseik alapján. Az a tapasztalatom, hogy valami miatt bevonzom a félős pácienseket, és mindig olyan jó látni rajtuk a változást, hogy már a harmadik, negyedik alkalom után sokkal nyugodtabban érkeznek. Van, aki el is alszik gyökérkezelés vagy tömés közben a székemben. A szakmának ez a része is nagyon tetszik, látni, ahogy kialakul a páciensek részéről a bizalom, mert ez is egy sikerélmény számomra.

Miért választottad az iDentity Clinic csapatát?

Kollégáim nagy részével már több éve együtt dolgozunk csapatban, mindenkinek megvan a saját szakterülete. Így a komplex ellátást igénylő páciensek a végeredmény eléréséhez akár többünk székébe is beülnek. Az előbb említett almás páciensem kezelésének sebészeti részét például Dr. Tóth Péter kollégám végezte el. Annak köszönhetően, hogy ilyen csapatban dolgozhatok, mint az iDentity Clinic, tudom, hogy pácienseim szakmailag kimagasló ellátásban részesülnek.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!