fbpx

BLOG

Hogyan lehet hatékonyan megszabadulni a fogkőtől?

Megszabadulni a fogkőtől

Fordulj képzett szakemberhez, otthon semmiképpen se próbáld meg, mert csak kockára teszed fogaid épségét. Összefoglaltuk azokat a modern és professzionális módszereket, amelyek garantálják a sikert.

Mi is tulajdonképpen az a fogkő?

Arról, hogy mi a fogkő és hogyan alakul ki, egy korábbi blogcikkünkben már részletesen írtunk, most csak röviden összefoglaljuk a lényeget.

Bármilyen anyag, ami bekerül a szájüregünkbe, vagy ami ott keletkezik, legyen az étel, ital, nyál vagy különféle mikroorganizmusok, fokozatosan lerakódik a fogak felszínén. A folyamat több lépcsőből áll. Először csak egy vékony, nyákos filmréteg képződik, ami lassan vastagszik és alakul át lepedékké. Ebben a krémszerű rétegben előszeretettel telepednek meg a baktériumok. Ha nem távolítjuk el a lepedéket, akkor az a nyálban található ionok hatására meszesedni kezd.

A fogkő tehát az elmeszesedett lepedék, ami több problémát is okozhat. Ezek közül a legenyhébbnek a kellemetlen lehelet tekinthető, de a folyamat előre haladtával ínyvérzéssel, ínygyulladással vagy akár súlyos fogágybetegséggel, sőt, fogaink elvesztésével is számolni kell.

A fogkő ádáz ellenségünk

Hiába mosunk rendszeresen fogat, sajnos nem lehetünk eléggé alaposak, a lepedéket ugyanis lehetetlen maradéktalanul eltávolítani a fogfelszínről, ezért a fogkő keletkezésének problémájával előbb-utóbb mindenkinek szembe kell néznie. A fentiekből világosan kiderül, hogy bizonyos időközönként mindenképpen érdemes megszabadulni tőle, ha el akarjuk kerülni a nagyobb bajt.

Semmiképpen se próbáljuk meg otthoni barkácsmódszerekkel mi magunk eltávolítani a fogköveket, mert kockázatos és a végeredménnyel egészen biztosan nem leszünk elégedettek. Ebben kizárólag képzett szakemberek lehetnek segítségünkre, akik professzionális eszközöket és módszereket alkalmaznak.

Fogkőeltávolítás ultrahanggal!

Az egyik ilyen módszert depurálásnak nevezzük. Az eljárás során a fogkő darabos részét egy szabályozható frekvenciájú ultrahangos készülék segítségével fogról-fogra haladva távolítják el anélkül, hogy a fogzománc megsérülne. Az eszköz intenzíven rezgő fejének mozgását ultrahang generálja, ami gyakorlatilag porrá zúzza az elmeszesedett lerakódásokat. A készülék feje cserélhető, így alakja és mérete a fogak karakterisztikájához igazítható.

A depurálást követően a sima fogfelszín kialakítása polírozással történik. Az esztétikai szempontok mellett ez a fázis garantálja, hogy a legapróbb fogkődarabkáktól is megszabaduljunk. Ez azért fontos, mert a kristályosodási, meszesedési folyamat gyorsabban újraindul, ha a lerakódásokat nem távolítottuk el maradéktalanul. A polírozáshoz egy polírozó kefét és polírozó pasztát (abrazív, fogkrémhez hasonló anyagot) használnak.

A depurálással és polírozással történő alapos, professzionális fogkőeltávolítás időigénye függ a fogkőlerakódás mértékétől. Az eljárás a tapasztalatok szerint minimum 45 percet vesz igénybe, de előfordulhat ennek többszöröse is.

Irányított biofilm terápia

Ez az egyik legmodernebb módszer, amelynek segítségével hatékonyan, kíméletesen és fájdalommentesen távolíthatók el a lerakódások és az elszíneződések. Ehhez első lépésben plakkfestékkel teszik láthatóvá az úgynevezett biofilmet, vagyis azt a vékony, egybefüggő bevonatot, amelyet a mikroorganizmusok a fogak felszínén alkotnak. Ezt követően egy finom porból, levegőből és vízből álló keverékkel fújják le a biofilmet, amihez egy erre a célra fejlesztett speciális készüléket használnak (Airflow Prophylaxis Master). A por által nem eltávolítható lerakódásoktól ultrahangos technika alkalmazásával lehet megszabadítani a fogzománcot.

Az irányított biofilm terápia alapvetően egy rendszeresen alkalmazható, megelőző jellegű szájhigiéniás protokoll. A hagyományos dentálhigiéniai kezelésekhez képest (depurálás és polírozás) gyorsabb, teljesen fájdalommentes és kevésbé invazív, vagyis egyáltalán nem károsítja a lágyszöveteket és a fogszöveteket.

Az iDentity Clinic Budapest rendelőjében mindkét eljárás elérhető.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!