fbpx

BLOG

A gyökérkezelés menete lépésről-lépésre

gyökérkezelés menete

Egy korábbi blogcikkünkben már részletesen írtunk arról, hogy mi a jelentősége a gyökérkezelésnek, és mikor van szükség erre az összetett kezelésre. Most az eljárás menetét és fontosabb fázisait tekintjük át.

A gyökérkezelés első lépései

Első lépéseként általában a fog koronaív részéről, a szájüreg irányából feltárjuk a gyökércsatornákat, amelyeket mechanikusan, gépi módszerekkel és gyökérkezelő tűk segítségével tágítunk és tisztítunk, hogy a fertőzött fogszövetet eltávolítsuk. Ez minden esetben összekapcsolódik egy alapos kémiai tisztítással, amelyet öblítő szerekkel és sterilizáló folyadékokkal végzünk. Ezt az esetenként több alkalmat is igénylő műveletet egészen addig ismételgetjük, amíg a gyökércsatornákat teljesen fertőtlenítettük. Az egyes alkalmak között speciális gyógyszeres zárást teszünk a gyökércsatornára, aminek szintén sterilizáló, fertőtlenítő hatása van.

Attól függően, hogy metszőfog, szemfog, kisőrlő vagy nagyőrlő fogról van szó, a gyökércsatornák száma változó. A kezelés hosszát, vagyis azt, hogy hány alkalommal kell a páciensnek a fogorvosi székbe ülnie, a csatornák száma mellett elsősorban a gyulladás mértéke határozza meg.

A gyökértömés készítésének fázisa

Ha a panaszok és a tünetek megszűntek, valamint a gyökércsatorná(ka)t is sikerült megfelelően kitisztítani, kiszárítani, sor kerülhet a gyökértömés elkészítésére. Ez egy precíz folyamat, amelynek során ügyelni kell arra, hogy a tömés elérjen a gyökércsúcsig és teljesen lezárja a gyökércsatornát, mert csak így biztosítható, hogy a baktériumoknak ne legyen terük a szaporodásra. Ha ez nem sikerül, akkor a foggyökér csúcsán újabb gyulladás alakulhat ki.

Az iDentity Clinic Budapest rendelőjében speciális injektálható obturációs rendszert alkalmazunk a gyökértömésekhez. Ez egy olyan meleg guttapercha technika, amellyel nem csak az egyedi anatómiával rendelkező csatornák, hanem a csatorna összeköttetések és az oldalcsatornák is teljesen, hézagmentesen betömhetők.

Felépítmény a gyökérkezelés után

Ha lezárult a gyökérkezelés fázisa, és a fog endodonciai nézete, belseje megfelelő, valamint maga a fogtartó csontszerkezet gyulladásmentes és intakt, akkor a protetikai felépítmény elkészítése a következő lehetséges lépés. Erre több okból is szükség lehet. Mivel a gyökérkezelt fognak nem lesz saját vérkeringése és beidegzése, emellett általában a maradék foganyag is nagyon kevés, ezért törékennyé válik, így a kezelés elkészülte után koronával vagy a teljes rágófelszínt fedő esztétikus betéttel javasolt ellátni. Csak ezen a módon válik teljes értékűvé és tartóssá.

Rendelőnkben az esetek többségében korona alkalmazását javasoljuk, mert az abroncsszerűen fogja körbe a fogat, így megakadályozza a letöréseket és a szerkezeti sérüléseket. Ezen felül attól függően, hogy mennyi foganyag hiányzik a gyökérkezelt fog korona részéből, egyedi értékelést követően a gyökércsatornába fémből vagy üvegszálból készült csapot helyezünk be. Ez megerősíti a gyökér és a felépítmény közötti kapcsolatot és ellenállóbbá teszi a fogat.

Steril körülmények

A gyökérkezelés egy steril beavatkozás, melynek során kiemelten fontos, hogy a kezelt területet megfelelően izoláljuk. Ebben nyújt nagy segítséget az úgynevezett nyálrekesz (kofferdam), amely egy fogra rögzülő gumilepedő. Ez amellett, hogy növeli az eljárás hatékonyságát, a páciensek számára is biztonságosabbá és kényelmesebbé teszi a körülményeket.

A gumilepedő teljes mértékben izolálja a kezelt területet, amelyet elzár a szájüregtől, így a nyálban található baktériumok nem juthatnak be a fertőtlenítés alatt álló gyökércsatornákba. A lepedő azoknak a fertőtlenítő- és öblítőszerek káros kémiai hatásától is megvédi a pácienst, amelyeket a beavatkozás során használunk.

Fontos szót ejteni még a gépi gyökértágítás során használt tűkről is, amelyek speciális anyagból készülnek. Mivel az eljárás alatt ezek anyagszerkezete nagy eséllyel megváltozik, egy tűt csak egyszer alkalmazunk.

Az iDentity Clinic Budapest gyökérkezelés szolgáltatásának részleteiről ezen az oldalon lehet tájékozódni.

Panasza van?
Írjon nekünk!

Gyors és hatékony fogászati kezelés, akár azonnal.
Kérjen visszahívást még ma!

További blogbejegyzéseink

Fogászat története

Az ókorban már nem csak húztak, hanem fúrtak is

A fogászat az egyik legősibb mesterség, ezt bizonyítják a sokszor több ezer éves régészeti leletek. Legújabb blogcikkünkben a fogorvoslás történetének legérdekesebb fejezeteit, mérföldköveit szedtük össze a teljesség igénye nélkül.

Küldjön üzenetet!

Küldje el üzenetét, írja meg mikor lenne a leg megfelelőbb Önnek a kezelés. Kollégánk hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot.

Elérhetőségek

Telefonszám:
+36 70 733 5333
Cím:

1117 Budapest, Móricz Zsigmond Körtér 15.
3. emelt 8. ajtó • Kapucsengő: 31

Kérjen ingyenes visszahívást

Kollégánk 24 órán belül (munkanapon) felveszi Önnel a kapcsolatot!